23 ianuarie 2021

„Roboți” de dezinfecție pentru transportul în comun. Ultima idee anunțată de Robu

roboți

O nouă achiziție în lupta contra noului coronavirus. Primăria Timișoara vrea să cumpere „roboți” de dezinfecție. Este vorba, de fapt, despre lămpi cu ultraviolete, care ar putea fi utilizate în mijloacele de transport în comun, dar nu numai.

Mijloacele de transport în comun din Timișoara sunt dotate de o săptămână cu dozatoare cu dezinfectant. Tocmai substanțele cu care trebuie alimentate acestea ar putea deveni o problemă, pentru că s-ar putea să nu se mai găsească. Primarul Nicolae Robu a anunțat, vineri, că subordonații săi au găsit o altă soluție: „roboți” de dezinfecție cu ultraviolete.

„S-a ajuns la concluzia că acestea ar fi mai potrivite pentru dezinfecție. Au și o durată mare de viață și nu se ajunge cu ele în aceste goluri de aprovizionare. Substanțele dezinfectante se consumă repede și, toată lumea cerând acum, furnizorii nu sunt în stare să onoreze cererea. Or, cu aceste lămpi se face o dezinfecție foarte bună, sunt foarte eficiente și nu ai consumabile care să necesite intervenții după un timp foarte scurt, cum este cazul cu dezinfectantele cu lichide”, a declarat Robu.

Peste 1.000 de euro bucata

Aceste dispozitive vor putea fi utilizate nu doar în mijloacele de transport în comun. „Ele vor fi folosite pentru toate mijloacele de transport public și o să mai vedem. Nu știu în momentul de față cât costă. Ele pot fi folosite și pentru dezinfecție în grupurile sanitare. O să ne aprovizionăm cu un număr de, nu vă pot spune cât costă și nici câte. Le putem folosi și pentru școli, grădinițe, inclusiv în primărie. Ele pot fi folosite nu numai în această perioadă de criză”, mai spune edilul șef.

Potrivit documentației găsite de angajații primăriei, este vorba, de fapt, despre lămpi cu opt tuburi generatoare de lumini ultraviolete. Acestea pot fi prinse pe stative mobile și, deci, pot fi duse ușor dintr-un loc într-altul. „Roboții” pot fi porniți și opriți de la distanță și trebuie montați în spații goale. Site-ul companiei producătoare precizează că dispozitivele distrug microorganisme precum bacterii, virusuri, spori de mucegai, drojdii, alge și protozoare. Primarul Nicolae Robu a spus că nu știe prețul la care poate fi cumpărat un astfel de „robot”, deși pe foile care i-au fost prezentate era trecută, cu pixul, suma de 5.500 de lei + TVA. Potrivit diverselor site-uri care comercializează aceste dispozitive, prețul ajunge la 1.400 de euro. Achiziția ar urma să fie făcută de societatea de transport public.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: