RMN de sân, pentru o precizie mai mare în diagnostic. Se poate face la Spitalul „Victor Babeș”

rmn

Depistat la timp, cancerul de sân este tratabil. RMN-ul este una dintre metodele cele mai exacte pentru un diagnostic cât mai precis. Acum, această investigație se poate face și la Spitalul „Victor Babeș”.

Statisticile arată că, în medie, în Europa, una din zece femei este diagnosticată cu o formă de cancer de sân. Peste 9.000 de femei primesc anul acest diagnostic în România. Cancerul de sân este a doua cauză de mortalitate în bolile neoplazice, dar, pe de altă parte, poate fi tratat. Condiția este ca boala să fie depistată în stadiu incipient.

Una dintre metodele de investigație imagistică, ce scoate în evidență cel mai bine eventualele leziuni, este RMN-ul de sân, care se poate face și la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

„Durata investigației este cuprinsă între 25 și 40 de minute, timp în care pacienta nu are voie să se miște. După realizarea investigației nu există niciun fel de restricții. Frecvența cu care se poate realiza examenul RMN este impusă de patologie. Nu există niciun fel de iradiere, spre deosebire de alte investigații imagistice, de exemplu cele cu radiație ionizantă”, spune Vasile Iacobescu, asistent-șef la Laboratorul de Imagistică Medicală al spitalului.

Centru imagistic ultramodern

Rezultatul unui RMN de sân, corelat cu o mamografie, duce la depistare cu o acuratețe de peste 95% a cancerului. „Deosebirea, față de o mamografie în care întreg sânul este pus pe o singură imagine, este că aici avem la fiecare 4 mm o altă imagine, o altă poză. Ne dă o imagine de ansamblu, mai complexă. Cele două investigații, mamografia și RMN-ul de sân, sunt complementare. Spre deosebire de RMN, mamografia se recomandă la paciente a căror vârstă este mai mare de 40 de ani, și asta din cauza dozei de radiații”, explică Vasile Iacobescu.

Depistarea din timp permite începerea cât mai rapidă a tratamentului, astfel încât boala să fie vindecată înainte de a se răspândi la alte organe. „RMN-ul de sân este încă un pas pe care îl facem în dezvoltarea unui centru imagistic ultramodern care va deveni parte a centrului de performanță în diagnostic oncologic pe care vrem să-l face la Spitalul «Victor Babeș». În urmă cu câteva luni anunțam posibilitatea realizării unor investigații imagistice de tip RMN la copii, prin folosirea unui soft dedicat. Acum, odată cu sosirea antenei pentru screeningul de sân, am trecut la nivelul următor”, spune dr Diana Manolescu, directoriul medical de la „Victor Babeș”.

About Post Author