Rezistența ca inocență. Cum să scapi de maturitate timp de 10 minute, asistat de o marionetă

Proiectul „Teatrul ca Rezistență” a ajuns la episodul al doilea. Tema este „Rezistența prin inocență” și sunteți invitați la o experiență one-to-one, care o să vă vadă să vedeți, poate, lucrurile altfel.

„Rezistența ca inocență” poate fi încercată în 21, 22 și 23 iunie, la parterul clădirii Operei, cu intrare din strada Alba-Iulia, începând cu ora 21.30. Vei avea șansa să afli Cum să scapi de maturitate timp de zece minute asistat de o marionetă, o interacțiune one-to-one imaginată de Ovidiu Mihăiță (Teatrul Auăleu) și Cuța Gornic (Teatrul de păpuși Merlin).

Cu această ocazie va fi lansat și cel de al doilea număr al Fanzinului „Teatrul ca Rezistență”. Acesta include texte de Alina Nelega, Andrei Ujică, Marcel Tolcea, Cristina Modreanu și Ovidiu Mihăiță, dar și desenele lui Lucian Popovici.

Proiectul Teatrul ca rezistență/Theater as Resistance urmează să se desfășoare până în 2021 și este curatoriat de Cristina Modreanu. El își propune să cerceteze arhivele teatrelor din Timișoara și colecții private, pentru a analiza viața timișorenilor în timpul regimului comunist, dar și după Revoluția din 1989, din perspectiva relației lor cu teatrul. În final, vor fi o expoziție multimedia și un film documentar. Toate, pentru a sublinia una dintre cele mai relevante misiuni ale teatrului într-o societate, aceea de a încuraja gândirea critică, indiferent de regimul politic și social.

„Teatrul ca rezistență” este o inițiativă a Timișoara 2021-Capitala Culturală Europeană și Auăleu, care lucrează Teatrul Național, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, Teatrul German de Stat, Teatrul Thespis, Teatrul pentru copii și tineret Merlin. Este un proiect inclus în Heritage Contact Zones, un proiect co-finanțat din fonduri europene prin Programul Europa Creativă.