Rezidenți în librărie. Trei scriitori, La Două Bufnițe

rezidenți în librărie

Prima rezidență literară din Timișoara e în plină desfășurare, iar curioșii îi pot și cunoaște pe cei care, timp de o lună, locuiesc împreună și scriu. Marin Mălaicu-Hondrari, Philip Ó Cheallaigh și Sven Popović vin La Două Bufnițe, ca rezidenți în librărie.

Prima rezidență literară din Timișoara își propune să promoveze și să încurajeze dezvoltarea literaturii contemporane începând cu sprijinul acordat autorilor ei. Marin Mălaicu-Hondrari, Philip Ó Cheallaigh și Sven Popović (Croația) sunt cei trei scriitori care sparg gheața. Ei sunt invitați la prima ediție a Rezidenței literare La Două Bufnițe.

Cei trei scriitori vin și în librărie și se vor întâlni cu cititorii, pentru autografe și recomandări de lectură. Luni, 16 noiembrie, între orele 17 și 19, vine Marin Mălaicu-Hondrari. Născut în 1971, în Sîngeorz-Băi, este autor de romane și poeme, cu o mulțime de premii. A scris în colaborare cu regizorul Tudor Giurgiu scenariul filmului „Parking”. A tradus din spaniolă autori precum Mario Vargas Llosa, Roberto Bolaño, Luis Landero, Juan Gabriel Vásquez și Care Santos. Din 2008, organizează anual, împreună cu Dan Coman, Festivalul de Poezie și Muzică de Cameră „Poezia e la Bistrița”.

Miercuri, 18 noiembrie, între orele 17 și 19, e rândul lui Philip Ó Ceallaigh. Născut în Irlanda, și a publicat peste 40 de povestiri, multe dintre ele fiind cuprinse în „Însemnări dintr-un bordel turcesc”, pentru care a fost distins cu premiul Rooney pentru literatura irlandeză. și „Și dulce e lumina”. A treia colecție de proze, „Trouble”, va apărea în această toamnă. Este, de asemenea, eseist și traducător, inclusiv pentru „Two Thousand Years” de Mihail Sebastian, publicat de Penguin Classics. Ó Ceallaigh a trăit în Anglia, Rusia, Spania, Statele Unite ale Americii, Georgia sau Kosovo. Din 2000 locuiește în București.

Vineri, 20 noiembrie, în același interval orar, în librărie vine Sven Popović. Născut în 1989 în Zagreb, prozele sale scurte au fost publicate în antologia tinerilor scriitori croați, într-o colecție de proză scurtă și în diverse reviste și webzine. A contribuit ca jurnalist independent la mai multe reviste precum Zarez, Aktual și la revista de stânga austriacă Wespennest. Colecția sa de proze scurte „Ultima noapte” (Meandarmedia) a apărut în 2015 și a primit recenzii excelente. Mai multe dintre poveștile sale au fost incluse în „Best European Fiction 2017” (Dalkey Archive Press). „Last Night” urmează să fie publicat de Dalkey Archive Press în 2020.

About Post Author