Revoluționari locali: Dacă Iași e declarat oraș-martir, sunt batjocoriți eroii de la Timișoara

Patru asociații de revoluționari din Timișoara se opun declarării Iașiului oraș-martir. Proiectul de lege depus, încă din 2019, de un senator USR a ajuns în Camera Deputaților.

iași

În decembrie 2019, fostul senator USR Dan Lungu depunea o inițiativă legislativă „pentru declararea Municipiului Iași, «Oraș – martir al Revoluției din Decembrie 1989»”. Propunerea apărea la împlinirea a 30 de ani de la „manifestările curajoase de contestare a dictaturii din România, petrecute în 1989 și pe fondul faptului că deși întâmplările, documentele și istoricii consemnează importanța pe care Iașul a avut-o în anul 1989, titlul de «Oraș – martir» nu este încă unul atribuit orașului în mod oficial”.

Aproape un an și jumătate mai târziu, proiectul a ajuns pe ordinea de zi a Camerei Deputaților și a stârnit iritare printre revoluționarii de la Timișoara.

Titlul „nu se justifică”

„Acest demers duce în derizoriu noțiunea de oraș-martir și bagatelizează jertfa eroilor martiri din Timișoara. Cunoaștem foarte bine evenimentele de la Iași și apreciem încercarea organizării unui protest care însă a fost sortit eșecului încă înainte de a începe. Tipărirea unor manifeste pe seama cărora încă sunt discuții și arestarea câtorva persoane pentru această acțiune, nu justifică acordarea acestui titlu de oraș-martir municipiului Iași! (…) Stimați parlamentari semnatari ai acestui proiect de lege, cum puteți pretinde această recunoaștere de mare importanță pentru împrăștierea unor manifeste și o intenție?! Gândiți-vă la zecile de eroi din Timișoara care și-au dat viața pentru libertate! La sutele de răniți prin împușcare, alte sute arestate și bătute cu bestialitate de agresorii din Ministerul de Interne! A recunoaște Iașiul ca oraș-martir înseamnă batjocorirea memoriei eroilor din Timișoara”, transmit, într-un protest comun, patru asociații de revoluționari de la Timișoara.

Este vorba despre Asociația Memorialul Revoluției, reprezentată de Gino Rado, ALTAR – Asociația Luptătorilor din Timișoara Arestați în Revoluție (Virgil Hosu), Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989 Timișoara (Dan Moisescu) și Asociația Victoria Timișoara (Dan Barna).

Cei patru semnatari solicită „cu fermitate” respingerea proiectului de lege, printr-o „analiză corectă și evaluarea evenimentelor la justa lor valoare”. (sursa foto: https://www.travelsafe-abroad.com/)

About Post Author