Retrospectivă Suzana Fântânariu, în Palatul Baroc

suzana fântânariu

foto: Muzeul Național de Artă

Catharsis la o margine de lume. Suzana Fântânariu, o retrospectivă. Cel mai amplu eveniment expozițional dedicat artistei care trăiește și creează în Timișoara din 1986 va fi găzduit, de săptămâna viitoare, de Muzeul Național de Artă din Piața Unirii.

Muzeul Național de Artă Timișoara continuă seria de expoziții retrospective. Suzana Fântânariu, una dintre cele mai importante artiste contemporane din România, va fi în centrul atenției, într-o expoziție care prezintă peste 130 de lucrări în tehnici diverse (grafică, desen, obiect, carte-obiect, instalație, gravură, performance) alături de fotografii, materiale multimedia, cataloage, broșuri, texte de autor etc.

Prima câștigătoare în 2006, a bursei de creație Constantin Brâncuși, la Cité International des Arts din Paris, printr-o selecție a 120 de dosare artistice cu proiectul „Atelier Deschis”, prin intermediul Institutului Cultural Român, Suzana Fântânariu și-a dezvoltat opera abordând stiluri și tehnici tradiționale și moderne, pe care le inovează perpetuu, până astăzi.

Retrospectiva va putea fi văzută până în mai 2024

„Într-o călătorie inițiatică dinspre influențele stampei japoneze suprapuse expresiilor tematice specifice lirismului ancestral, prin conlucrarea ideatică alături de Ion Desideriu Sîrbu, către spațializarea experimentală a bidimensionalului în volum și mișcare, Suzana Fântânariu descoperă, cercetează, redescoperă și metamorfozează obiecte, compoziții și suprafețe, evoluând spre un nou tip de limbaj, în care totemizarea formelor devine parte a unui algoritm ce transcede limitele sistemelor de scriere sau reprezentare”, transmite Andreea Foanene, curatoarea expoziției.

La Muzeul Național de Artă Timișoara vor fi expuse lucrări din perioadele cele mai importante ale Suzanei Fântânariu, începând cu etapa studiilor la Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca..

Retrospectiva va fi găzduită de Galeria Paul Neagu din Palatul Baroc. Expoziția va fi deschisă oficial joi, 7 decembrie, la ora 16, și va putea fi văzută până în 30 mai 2024. Intrarea publicului în expoziție la vernisaj este gratuită.

About Post Author