Respirăm împreună. Arta cântului de operă, ca armă împotriva Covid

Când comunitatea se adună și vrea să facă fapte, înseamnă că nu e totul pierdut. Artiști români care cântă pe cele mai mari scene ale lumii vor să-i ajute pe cei care au trecut prin Covid să se recupereze. Așa a apărut „Respirăm împreună”.

respirăm împreună

Fiecare dintre noi înțelege ce are de făcut în plan personal, astfel încât să ne ajutăm și protejăm unii pe alții. Unii dintre noi însă vor să facă mai mult și să-și ofere sprijinul și pentru cei care, poate, nu mai atâta putere și motivație să meargă mai departe. Așa a apărut proiectul „Respirăm împreună”, inițiat de un grup de cântăreți de operă.

Artiștii sunt alături de bolnavii de Covid-19, sprijinind recuperarea lor prin exerciții de reantrenare a respirației. Exercițiile de respirație sunt baza tehnicii cântului de operă și fac parte din practica zilnică de întreținere vocală a cântăreților de operă. „Urmând exemplul artiștilor de la English National Opera, «Respirăm împreună» a adunat un grup de soliști și profesori de canto români, care își vor pune la dispoziția celor interesați experiența și cunoștințele tehnice legate de respirație și de controlul anxietății asociate. Proiectul se va desfășura online în perioada 3 – 18 aprilie. Lansarea va avea loc în 2 aprilie , ora 20, pe platforma Zoom”, transmit inițiatorii proiectului.

Cine sunt „profesorii”

Unii dintre mentorii programului au trecut și ei prin experiența Covid-19. Programul este oferit gratuit și nu necesită experiență sau interes pentru canto. Respirăm împreună” va cuprinde exemple de exerciții ușoare de respirație, recitarea unor versuri, abordarea unor fraze melodice simple, dialoguri cu cântăreți de operă care s-au recuperat complet după Covid-19, întâlniri cu medici, profesori, terapeuți, psihologi etc. Înscrierile se fac aici.

Mentorii sunt cântăreți și profesori de canto români răspândiți în întreaga Europa: Leontina Văduva – Paris/ Lausanne, Ruxandra Donose – Viena, Marius Vlad Budoiu – Cluj-Napoca, Cellia Costea – Atena, Aura Twarowska și Daniel Zah – Timișoara, Teodora Gheorghiu – Lausanne, Laura Tătulescu – München, Mariana Colpoș, Veronica Anușca, Silvia Micu, Cleopatra David, Valentin Vasiliu – București.

„Este o frumoasă inițiativă, utilă și binevenită. Foarte mulți pacienți care au suferit de Covid-19 rămân cu sechele pulmonare și necesită recuperare. Metoda poate face parte dintr-un program complex de recuperare și este binevenită mai ales persoanelor care nu au acces la aceste programe de recuperare”, spune dr. Virgil Musta. Programul nu înlocuiește terapiile de recuperare respiratorie specializate, nici controlul medical și nu reprezintă un serviciu medical.

About Post Author