Reguli noi pentru pacienții cu Covid. 7 zile izolare, pentru nevaccinați, în loc de 10

izolare

Ministerul Sănătății a schimbat regulile și în ceea ce privește izolarea persoanelor confirmate cu Covid-19. Cei nevaccinați și cei care au avut COVID cu mai mult de trei luni în urmă vor sta în izolare 7 zile, față de 10 zile. Cei vaccinați și cei care au avut boala cu mai mai puțin de trei luni în urmă vor sta 5 zile, față de 7 zile până acum.

Pacienții simptomatici vor fi evaluați clinic de medicul de familie și, după caz, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare. Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice ușoare, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru 7 zile, pentru persoanele nevaccinate, și 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile. Ei vor fi monitorizați la domiciliu prin intermediul medicului de familie.

Pacienții cu Covid-19 monitorizați la domiciliu vor fi îndrumați de urgență pentru investigare în centrele de evaluare, prin intermediul serviciului 112, dacă au următoarele simptome:

  • febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate
  • tuse seacă intensă sau care se accentuează
  • SaO_2 < 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare COVID-19
  • dispnee nou-apărută sau accentuarea unei dispnee preexistente
  • dureri toracice la inspirul profund
  • astenie marcată
  • mialgii intense

Cine trebuie să meargă la evaluare

La centrul de evaluare se pot prezenta doar persoanele care au un rezultat pozitiv la testarea pentru detecția virusului SARS-CoV-2 efectuată într-o unitate sanitară/farmacie, în primele 5-7 zile de la obținerea rezultatului pozitiv, dacă au cel puțin 2 factori de risc. La centu se va face o evaluare clinică, o evaluare a antecedentelor personale patologice/medicației pentru afecțiuni cronice, dacă este cazul, respectiv interpretarea rezultatelor de laborator și a rezultatelor imagistice.

În urma evaluării se va decide tratamentul, inclusiv cu antivirale de administrare orală, dar numai în anumite condiții. Vor fi direcționați la spital prin intermediul serviciului 112 pacienții care prezintă semne de agravare legate de infecția cu SARS-CoV-2 sau au o decompensare a bolii de fond în timpul monitorizării la domiciliu; pacienții care necesită oxigenoterapie, care au manifestări severe de Covid-19 sau cei care necesită suport al unei/mai multor funcții vitale și/sau au sepsis/șoc septic (cu stare critică).

Medicul de familie va declara pacientul vindecat pe baza rezultatelor monitorizării zilnice, prin consultația medicală la distanță, la sfârșitul celor 7 zile de monitorizare, respectiv 5 zile. Starea de vindecat va fi comunicată în scris prin scrisoare medicală, transmisă prin utilizarea mijloacelor de comunicare electronică la distanță direcției de sănătate publică județene, care are obligația introducerii statutului de vindecat în platforma Corona Forms în 24 de ore de la primirea scrisorii.