Reguli clare pentru tăierea de copaci, la Timișoara. Fritz: Acum sunt reticent să trimit o echipă pe teren

copaci

Defrișare cu organizare. Primarul Dominic Fritz spune că sunt șase HCL-uri care reglementează intervențiile la copaci, care trebuie adunate într-un singur act normativ. Se lucrează la asta, pentru a preveni, pe viitor, tăierile fără noimă. Altfel, unii timișoreni cer tăieri, alții le reclamă.

Tăierile și ciuntirile practicate, în numele toaletării, la mai mulți copaci, în ultimii ani, au fost motiv de controversă la Timișoara. Peisagiștii au reclamat intervențiile făcute fără respectarea regulilor de bază, administrația locală a răspuns, mai mereu, că nimic e a fost lăsat la voia întâmplării și că mereu a existat un motiv. Primarul Dominic Fritz spune acum că se lucrează la un plan de acțiune coordonat, în care nimic să nu se mai facă după bunul plac al unuia sau altuia.

Se lucrează acum la un proiect de HCL pentru materialul dendrologic și spații verzi. Sunt, susține Fritz, prea multe HCL-uri pe această temă și nu se poate lucra așa. „Am discutat și cu reprezentanții peisagiștilor, cu ASOP. Lucrăm cu foartă multă energie pe un program cu care vrem să ne asigurăm că corecțiile în arbori din Timișoara sunt făcute profesionsist. Acum elaborăm un HCL privind aprobarea măsurilor de protecție a materialului dendrologic și a spațiilor verzi de pe domeniul public, în care încercăm să comasăm toate reglementările deja existente. Sunt șase HCL-uri pe această temă, cea mai veche din 1994. Vrem să le combinăm pe toate într-un singur HCL și să avem niște reguli clare despre cum protejăm copacii în Timișoara”, explică edilul.

„Momentan eu sunt reticent”

O altă problemă este că angajații de la firmele de spații verzi nu sunt îndeajuns de instruiți pentru a face tăieri de corecție conform procedurilor. Se lucrează și la asta. „De multe ori, aceste corecții se fac cu personal care nu are calificările necesare. Am luat legătura cu mai mulți experți din țară și din străinătate, nu există foarte mulți care au această expertiză, cred că există un singur arborist atestat în România, o să facem o serie de ateliere de lucru, de formare continuă cu personalul care lucrează pe teren. Am început și un proces de reorganizare, prin care inspectorii noștri de teren controlează mai bine ce se face și au un catalog de criterii mai clare pentru comenzile acestor defrișări”, detaliază Dominic Fritz.

Va fi însă greu să mulțumești pe toată lumea, admite primarul Timișoarei. Dar, măcar, cu proceduri clare, se poate spera la o scădere a numărului nemulțumiților.

„Primesc două feluri de plângeri din partea cetățenilor. Pe de o parte, primim sesizări și plângeri de ce primăria încă nu a venit să taie sau să corecteze coroana la un anumit copac, că deranjează că e periculos, că bate în geam, că interferează cu firele electrice. Celălalt gen de sesizare e că de ce primăria a corectat, a tăiat, a făcut acolo. Asta este tensiunea în care ne aflăm și pe care putem s-o rezolvăm doar dacă avem niște criterii mult mai clare și o procedură prin care ne asigurăm că dacă se face o lucrare de corecție se va face în mod profesionist. Asta înseamnă că nici nu mai trebuie să ne fie frică să dăm o comandă atunci când ni se cere. Momentan eu, cel puțin, sunt mai reticent să trimit o echipă, pentru că nu știu cum va arăta acest copac după intervenție”, conchide Fritz.