Regulament pentru chioșcuri și automate. Fără vânzare de baloane pe stradă
Timișoara va avea un regulament pentru comerțul stradal. Asta, după ce, în ultimul an, au fost închise aproape toate chioșcurile. Tonetele, rulotele și mobilierul special pentru flori și alte produse trebuie să respecte anumite reguli. În plus, va fi interzisă vânzarea de baloane altundeva decât în parcuri.
Închiderea, în ultimul an, a chioșcurilor unde se vindeau ziare a stârnit o mulțime de reacții negative în spațiul public. Primăria a invocat aspectul acestora și a transmis că se lucrează la un regulament care să pună ordine în ceea ce privește comerțul stradal. Propunerea care va fi supusă votului consilierilor locali a apărut abia acum.
„Dorim să oprim situațiile în care unele biciclete devin tonete și unele rulote devin structuri permanente pe spațiul public. Vom propune modele noi pentru chioșcuri și pentru mobilierul de la standurile cu flori, fructe, legume, ziare, etc. Vrem să aducem un stil unitar pentru mobilierul stradal, inclusiv pentru comercianți. Am eliminat ambiguitățile care permiteau decizii arbitrare de acordare a avizelor/acordurilor. Fiecare comerciant va ști ce acte trebuie să aducă și care sunt condițiile ca să poată opera Acest regulament va putea fi consultat de cei care fac comerț stradal. Vom anunța și o dezbatere publică pe acest subiect”, transmite primarul Dominic Fritz.
Rulotele trebuie ridicate la finalul fiecărei zile
Cei care vor desfășura activități de comerț stradal vor fi obligați să dețină documente de proveniență a bunurilor și certificate de calitate și să nu pună mobilier stradal sau alte obiecte pe spațiul verde sau pe locuri de parcare.
Structurile care vor fi reglementate sunt tonete și pupitre acoperite sau închise (cărți, presă și flori), mobilierul urban amplasat în fața unității, inclusiv vitrinele frigorifice și aparatele de înghețată, dar și vehiculele special amenajate și rulotele. Vor fi stabilite norme clare pentru comercializarea în aparate automate/dozatoare (lapte, apă, ouă, sucuri, produse alimentare și nealimentare în piețele agroalimentare și pe terenuri proprietate personală aparținând persoanelor fizice și juridice, dar și pentru comerțul stradal desfășurat cu ocazia unor sărbători sau evenimente.
Automatele vor fi permise doar pe baza documentației de urbanism (PUZ, PUD), iar vehiculele și rulotele vor fi tratate ca mijloace ambulante și nu va mai fi permisă transformarea acestora în structuri semipermanente. Vor fi impuse autonomia privind utilitățile necesare funcționării și eliberarea amplasamentului până la finalul zilei.
Chioșcurile vor putea avea o suprafață maximă de 15 mp și vor avea nevoie de autorizație de construire în maximum de 6 luni de la câștigarea amplasamentului la licitație. Tonetele și pupitrele vor putea avea o suprafață maximă de 12 mp, cu autorizație de construire în cel mult trei luni de la câștigarea amplasamentului la licitație. Dacă termenele nu sunt respectate, amplasamentele vor fi scoase din nou la licitație publică.
Vor crește amenzile și apar și alte sancțiuni
Pentru nerespectarea regulamentului este propusă creșterea valorii contravențiilor. Există de asemenea măsuri suplimentare de sancționare: oprirea pentru trei luni a reautorizării, de la a doua abatere sancționată, suspendarea acordului/avizului pentru nerespectarea mențiunilor din acord și chiar refuzul emiterii unui nou acord/aviz după suspendări repetate.
Nu va fi eliberat acord/aviz pentru comerț stradal dacă amplasamentul este construcție neautorizată sau este o lucrare a cărei recepție nu a fost efectuată încă, dacă amplasamentul este o construcție unde au fost făcute intervenții neautorizate sau dacă se dorește amplasarea mobilierului urban în fața unei clădiri neautorizate. De asemenea, nu va fi primit acest aviz / acord, dacă amplasamentul este în fața unei construcții cu fațade / acoperiș neeabilitate și există risc de accidente. Face excepție existența unei autorizații de construire pentru punerea în siguranță a imobilului. „Activitățile de tip face painting sau vânzarea de baloane/suveniruri se vor putea desfășura doar în parcuri și se propune interzicerea în zonele istorice protejate ale orașului a mobilierului stradal inestetic și care este în neconcordanță cu aspectul istoric al clădirilor”, mai transmite PMT.
Proiectul de hotărâre poate fi citit AICI.