Regina Elisabeta a II-a murit. Avea 96 de ani

regina Elisabeta

foto: www.royal.uk

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit joi, 8 septembrie, la 96 de ani. Suverana se afla la Castelul Balmoral, în Scoția, unul dintre locurile pe care le-a iubit cel mai mult.

Regina Elisabeta a II-a era sub supraveghere medicală la Balmoral, după ce medicii au transmis că starea ei de sănătate este tot mai fragilă. Anunțul oficial a fost făcut joi de Palatul Buckingham. Prințul Charles și Prințul William au plecat imediat la Balmoral, pentru a fi alături de regină. Prințul Harry, aflat în Germania, nu a reușit să ajungă în Scoția înainte ca bunica sa, cu care a avut o relație specială, să înceteze din viață.

Elisabeta a II-a, născută Elizabeth Alexandra Mary Windsor, la 21 aprilie 1926, a devenit regină în 6 februarie 1952, după moartea tatălui ei, George al VI-lea. Nu era în Londra, ci într-un turneu internațional, alături de soțul ei, prințul Philip. Ceremonia de încoronare a avut loc 16 luni mai târziu.

Regina Marii Britanii a vizitat, în cei 70 de ani de când era pe tron, peste 270 de state. A călătorit în toate țările care fac parte din Commonwealth, cu excepția Camerunului și a Rwandei. A învestit 15 premieri, ultimul dintre ei, Liz Truss, în urmă cu trei zile. Când Elisabeta a II-a a devenit reegină, prim-ministru era Winston Churchill. Fiul ei va fi rege sub numele de Charles al III-lea și este, la 73 de ani, cel mai în vârstă succesor pe tronul Marii Britanii.

About Post Author