21 ianuarie 2021

Parcul Alpinet e „mâncat” de rugină. La doi ani după reabilitarea de 300.000 de euro / FOTO

parcul alpinet

Piatră din Grecia, bănci din Spania, aspersoare din America, grădină japoneză și… rugină din Timișoara. La doi ani după ce a fost reabilitat cu 300.000 de euro, Parcul Alpinet arată tot mai vintage. De vină este rugina care a luat în stăpânire lucrări de artă, pergole, bănci și pavaje.

În iulie 2018, după 10 luni de șantier și costuri de aproape 300.000 de euro, Parcul Alpinet era redeschis oficial de primarul Timișoarei. „A fost întotdeauna un parc frumos, dar acum este pur și simplu superb. Putem remarca asta făcând un tur de orizont, începând de la iarba impecabilă. N-am mai văzut așa iarbă în România (…) Continuăm cu aranjamentele, cu arbuștii, cu arborii, la ceea ce s-a făcut în jurul fiecărui copac, la bănci, zona japoneză”, explica, foarte încântat acesta.

Reabilitarea parcului „de la Flora” a însemnat, de fapt, instalarea unui sistem de irigare computerizat cu senzor de ploaie, refacerea lacului de la colțul japonez și a râului de munte, a jardinierelor și a pergolelor, plantarea a peste 60 de arbori şi peste 230 arbuşti, peluze cu gazon, montarea de dale fotovoltaice și bănci. Parcul este cât se poate de cosmopolit: sistemele de irigat sunt din SUA, băncile, din Spania și piatra, din Grecia.

Patina timpului în Parcul Alpinet, în numai doi ani

În numai câteva săptămâni de la inaugurare, parcul a început să se coloreze. în roșu. De vină este apa cu care se fac irigațiile, care are o concentrație mult prea mare de fier. „Sunt două filtre de fier montate, dar s-a dovedit că nu este de ajuns. Apa din foraje conține foarte mult fier. Problema a fost discutată cu mai mulți specialiști, dar nu există altă variantă pentru irigare”, explica, la acea vreme, viceprimarul Dan Diaconu. În toamna aceluiași an, cei din PMT spuneau că, prin Direcția de Mediu, s-a cerut aviz pentru a se face un foraj mai adânc, în ideea reducerii concentrației de fier.

Doi ani mai târziu, fără foraj de (mai) mare adâncime, Parcul Alpinet arată tot mai vintage. Zone foarte mari au căpătat „patină” roșie, fie că e vorba de Podul Maria, de pavele, de pergole, de bănci sau chiar de lucrările de artă amplasate pe gazon. Acestea din urmă sunt de nerecunoscut. Până și unii arbori au acum nuanțe roșiatice. Zona e bine întreținută în mare parte, iar lacul din grădina japoneză a fost curățat recent de mătasea broaștei. Dar ce folos? Problema apei cu prea mult fier din zona centrală a orașului, spun timișorenii „pățiți”, este bine cunoscută, iar primăria ar fi trebuit să știe și ea…

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: