Rahat, șuberek și derviși rotitori. La Timișoara are loc în premieră Festivalul Turcesc / FOTO
Parcul Rozelor va fi cucerit, la acest sfârșit de săptămână, de… turci! În perioada 26-28 iulie, între orele 11 și 22, aici are loc, în premieră, Festivalul Turcesc. Pofticioșii sunt invitați să se delecteze cu renumitele produse de patiserie, dulciuri și câte altele.
Vor fi zeci de standuri cu bunătăţi de toate felurile: tantuni, șuberek, plăcinte gozleme, kebab, baclava sau rahat turcesc. Nu vor lipsi nici mâncărurile vegetariene. Cafeaua, ceaiul turcesc, șerbetul și limonada vor fi preparate tradițional, cu ingrediente și metode specifice bucătăriei Anatoliei. Curioșii vor putea învăța, la atelierele speciale, cum se fac o parte din aceste bunătăți.
Cu ocazia festivalului, la Timișoara ajunge și Fanfara Otomană, alcătuită din voluntari pasionați. Un moment special va fi dansul celor patru derviși rotitori. Festivalul Turcesc include și diverse ateliere de creaţie artistică: de caligrafie, de ebru (renumita artă turcească care presupune pictatul pe apă, apoi marmorarea hârtiei) sau arta decorării cu henna. Festivalul este organizat de Fundația Tuna. „Ne propunem să promovăm cultura turcă prin ceea ce este specific ei: ospitalitate, artă veche, folclor și, foarte important, arta gastronomică. Festivalul Turcesc are la bază trei principii: să consolideze prietenia româno-turcă, să deschidă drumul spre un dialog intercultural și să creeze punți de legătură între cetățenii celor două țări”, tramsmit organizatorii. Intrarea este liberă.