Rafila: Ministerul Sănătății nu poate impune purtarea obligatorie de mască

mască

O eventuală măsură de impunere din partea autorităților a obligației de a purta mască s-ar putea să nu ducă la rezultatele așteptate. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, recomandă totuși oamenilor să se protejeze, mai cu seamă în spațiile închise aglomerate și în mijloacele de transport în comun.

Peste 12.000 de cazuri de Covid au fost raportate, în România, în ultimele 24 de ore. Este cel mai mare bilanț din ultimele peste cinci luni. Mai multe infectări s-au înregistrat în 22 februarie, când au fost 14.000 de îmbolnăviri.

Întrebat, marți, dacă este luată în discuție posibilitatea reintroducerii obligativității de a purta mască de protecție, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că o astfel de măsură ar putea să nu aibă efectele scontate.

„Ministerul Sănătăţii nu are la dispoziţie această pârghie (de impunere a obligativităţii măştii sanitare – n.r.) (…) Este bine să existe o participare a populaţiei la acest efort de limitare a răspândirii. Ea se poate face printr-o măsură foarte simplă, prin utilizarea măştii în spaţiile închise aglomerate sau în mijloacele de transport în comun. Am văzut chiar exemple din partea unor persoane care s-au hotărât să le folosească. Cred că este un mesaj puternic, pentru ca oamenii să înţeleagă că, dacă se protejează pe ei, protejează şi pe ceilalţi. Trebuie să avem un anumit tip de solidaritate şi responsabilitate. Introducerea obligativităţii s-ar putea să nu dea rezultatele scontate dintr-un motiv foarte simplu – masca dacă este purtată incorect este inutilă. Important nu este doar să porţi masca, ci să o porţi corect”, a declarat Rafila.

Ministrul Sănătății estimează că, săptămâna viitoare, se vor înregistra, în jur de 10.000 de cazuri pe zi.

About Post Author