Punct termic: sau cum să muți arta (și) în cartiere, la Timișoara

punct termic

Cultură nu înseamnă doar centrul unui oraș. Cultură, în diversele ei forme, înseamnă și acțiuni în cartiere. Asta își propune proiectul „Punct termic”, care pleacă la drum la acest final de octombrie.

Punct termic” este o idee a Asociației Unfold Motion, pusă în practică alături de TM2021, cu sprijinul FITT Timișoara. Ideea e simplă: cum să facem să promovăm cultura în cartiere, în spații și comunități periferice, trecând dincolo de „glam”-ul centrului orașului. În același timp, proiectul își propune să transforme vechi spații tehnice în centre culturale active.

„Spațiul punctelor termice va fi folosit ca platformă de lucru și suport de intervenție artistică, proiectul prevăzând o colaborare între artiști locali, artiști din diasporă, artiști europeni și public. Punctele termice vor deveni ateliere cu rol educativ, ce vor avea ca finalitate lucrări artistice, rezultat al colaborării dintre artiști și comunitate”, transmit organizatorii. Primul eveniment va avea loc în perioada 24 – 27 octombrie, în punctul termic PT29 situat în zona Lipovei, pe Intrarea Iasomiei nr 1. Joi și vineri, între orele 18 și 22, și pe întreg parcursul zilelor de sâmbătă și duminică vor fi organizate diverse ateliere. La final, duminică, sunt progranate spectacole și expoziții cu lucrările realizate în zilele anterioare.

Al doilea eveniment are loc în zona de sud a Timișoarei, între 31 octombrie și 3 noiembrie, în punctul termic PT54 din zona Martirilor, pe strada Pepinierei nr 2. De data aceasta, accentul se va pune pe pictură, dans și muzică. Sâmbătă seara, 2 noiembrie, trupa Stylite va susține un concert de muzică interacționând cu publicul, iar duminică seara au loc un performance și o expoziție. Locuitorii din zonă sunt așteptați să participe la atelierele de creație, să devină actori ai evenimentelor și să-și își susțină vecinii din cartier care vor face parte din lucrarea artistică performativă.