PSD-PNL l-a lipit ilegal pe Robu peste Fritz. AUR, sancționat pentru fulare cu Ștefan cel Mare

foto: Arhivă

„Războiul afișelor” face primele victime. Alianța PNL-PSD a fost sancționată pentru că a pus postere fără să respecte instrucțiunile, iar AUR a împărțit fulare și șepci cu Ștefan cel Mare, deși acest lucru nu este permis. USR a făcut sesizare la Biroul Electoral de Circumscripţie Timişoara.

Panourile electorale sunt amplasate în 50 de locuri din oraș, iar instrucțiunile privind ordinea afișelor sunt simple: de la stânga la dreapta, primar, CL, președinte CJ, CJ și europarlamentare. Fiecare partid poate pune un poster pe panou, unde găsește loc liber, fără să țină cont de ordinea de pe buletinele de vot.

USR a reclamatla Biroul Electoral de Circumscripţie Timişoara felul în care Alianța PSD-PNL a înțeles să intrepreteze aceste reguli. „În multe locuri din oraș Alianța PSD-PNL avea câte două – cinci afișe cu Nicolae Robu și Alfred Simonis, pe toate panourile și se pare că a inventat o nouă regulă: «dacă ești numărul 1 pe buletinul de vot ești locul 1 pe panou». Astfel că, acolo unde au găsit locul din dreapta sus ocupat, au lipit peste afișele contracandidaților”, a transmis, marți, USR Timiș.

Pentru ca „tacâmul” să fie complet, cei de la USR Timiș spun că „există fotografii în care consilierul PNL Adrian Lulciuc a lipit un afiș cu Nicolae Robu peste afișul unui alt candidat”.

PNL anunță că îi „exclude” pe cei care lipesc ilegal afișe

„Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Timişoara a decis să sancționeze Alianța PSD-PNL în urma contestației făcute de USR Timișoara. De asemenea, BEC Timişoara a admis că Alianța PSD-PNL a încălcat art. 79 alin. 4 din Legea 115/2015 , potrivit căruia «pe un panou electoral, fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală sau organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri ori fiecare candidat independent poate aplica un singur afiş electoral»”., scrie în hotărâre.

„Este exclus ca cineva din partea Alianței PNLPSD să facă așa ceva. Dacă prin absurd, aflăm că cineva, totuși, se dedă la astfel de fapte reprobabile, îl excludem imediat. Pe de altă parte, unii contracandidați sunt cunoscuți pentru practicile lor de diversiune si distorsionare a informației menite a le permite să pozeze în victime. Facem apel către toți candidații, către toate partidele, la respectarea legii, mesaj pe care îl vom reitera și colegilor noștri”, ne-au transmis reprezentanții PNL Timiș.

Agenda merge, șepcile și fularele nu

USR Timiș a sesizat la Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Timişoara și activități desfășurate de AUR, ai cărui reprezentanți au împărțit, în campanie, „plăsuțe cu materiale politice – șapcă, eșarfă, agendă și plasă – cu însemnele AUR și ale domnitorilor Ștefan cel Mare și Mircea cel Bătrân”.

Concluzia BEC Timişoara? În afara agendei, care poate fi asimilată „materialelor tipărite pe suport de hârtie”, permise de lege, șapca, agenda și plasa „sunt contrare dispozițiilor legale”.

Cele două hotărâri al BEC Timişoara pot fi contestate la Biroul Electoral Județean Timiș.

About Post Author