Propunerea hi-tech a lui Marilen Pirtea: TM2021, prima capitală culturală digitală. Turiștii vor sta acasă, pe tablete

La Comisia Europeană se discută despre decalarea capitalelor culturale, dar Timișoara 2021 poate deveni prima „Capitală Culturală Europeană în format digital”. Chiar în 2021! Asta propune rectorul UVT, Marilen Pirtea. Cum s-ar putea muta online, de ce ar mai veni turiștii și dacă s-a discutat oficial despre o astfel de variantă – întrebări la care nu avem răspunsuri încă.

Rijeka și Galway, capitalele europene ale culturii în 2020, sunt oficial suspendate din cauza pandemiei. Comisia Europeană discută deja despre o posibilă decalare a acestor programe. O decizie în acest sens ar putea avea afect și asupra capitalelor culturale din 2021: Timișoara, Novi Sad și Elefsina. Acestea ar putea fi, la rândul lor, mutate, posibil în 2022. O nouă întâlnire pe această temă va avea loc în luna mai.

Rectorul Universității de Vest, Marilen Pirtea, spune că TM2021 se poate muta online. „Consider că ar fi mai înțelept să privim apropierea anului 2021 ca pe o provocare și să ne imaginăm cum este posibil să transformăm, în favoarea noastră, posibila percepție nefavorabilă a condițiilor pentru 2021. Dacă vom găsi resursele de a transfera în digital și online mare parte din programul capitalei culturale europene din 2021, nu văd de ce ar mai fi necesar să amânăm programul pentru 2022”, spune Pirtea.

Inovare și ITC, dar ce facem cu arta?

Universitarul crede că soluția stă în „resursele de digitalizare și potențialul creativ din mediul universitar timișorean (…) precum și în disponibilitățile din centrele de dezvoltare ITC ale mediului economic local”. „Cred că dacă ne vom depăși propriile temeri și vom acorda încredere unei comunități atât de importante și cu un nivel al inovării semnificativ, vom găsi resursele necesare pentru ca să producem o nouă premieră europeană în 2021 (…) Programul Timișoara 2021 să devină de fapt o premieră absolută, într-o primă ediție a Capitalei Culturale Europene în format digital”, mai spune rectorul UVT.

Marilen Pirtea consideră că, prin digitalizare, programul cultural TM2021 s-ar adresa unui public „mult mai extins, situat peste tot în Europa și în lume” și că astfel ar crește „sentimentul de unitate europeană”. Rectorul UVT nu vorbește însă despre însăși principala calitate a unui act cultural: aceea de a pune față în față artiștii și publicul. Cine va asigura acest program cultural care va fi digitalizat? Cine sunt artiștii care vor vrea să apară în fața unei săli / piețe / străzi goale, în ideea că producția lor va fi transmisă online, pentru întreaga planetă?

Ce se întâmplă dacă CE decide decalarea

Decizia de mutare a programului TM2021 în online nu poate fi luată pe plan local. Timișoara și-a asumat un dosar de candidatură pe baza căruia a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii. Ea trebuie să pună în practică acest program, iar orice modificare trebuie aprobată la nivelul Comisiei Europene. În cazul în care capitalele culturale europene 2020 vor fi decalate în 2021, ce va face Timișoara? Se va autoproclama, așa cum propune Marilen Pirtea, „Capitală Culturală Europeană în format digital”?

Nu știm dacă ideea rectorului UVT este agreată oficial la nivelul Asociației TM2021, însă postarea apărută pe pagina acesteia pare să sugereze să există susținere. Săptămâna trecută, conducerile executive ale asociațiilor din Timișoara, Elefsina și Novi Sad s-au întâlnit pentru a vorbi despre o poziție comună la viitoarele discuții din Comisia Europeană. Nimic despre mutarea în digital, însă. Una peste alta, la ce fel de transfer în digital se gândește rectorul UVT? Digitalul este el însuși o formă de artă cu strategie proprie. Să încerci să înlocuiești un program cultural care și așa șchiopătează cu un program digital pare o utopie.

Online da, turiști ba

În ultimele luni, dinspre boardul TM2021 a fost puternic promovată ideea turiștilor care vor lua cu asalt Capitala Culturală Europeană. Dacă ne mutăm online, la ce să mai vină „un milion de turiști”, așa cum așteptau unii dintre cei care se ocupă acum de proiect? Să stea pe tablete și telefoane?

Am încercat să obținem un punct de vedere și din partea Primăriei Timișoara, principalul finanțator. Până la ora redactării acestui material, nu am reușit. PMT prevăzuse în bugetul pe 2020, întocmit înainte de pandemie, 21 de milioane de lei pentru proiectul TM2021. Un milion de lei cotizația, iar restul banilor, pentru programul cultural.

About Post Author