Proiectul Cămine în mișcare, invitat special al Festivalului Culturii Române de la Cracovia

Cămine în mișcare

Timișoara și Banatul sunt, în acest an, temele centrale ale Festivalului Culturii Române de la Cracovia. Proiectul „Cămine în mișcare” le-a reprezentat cu brio pe amândouă. Evenimentul, ajuns la ediția a XIII-a, a fost organizat de Institutul Cultural Român Varșovia.

Festivalul Culturii Române de la Cracovia se desfășoară în perioada 10 – 14 mai și pune accent, în acest an, pe Timișoara, din postura ei de Capitală Europeană a Culturii, și Banat. Două proiecte realizate prin apelul pentru proiecte și intervenții artistice „Cămine în mișcare” 2020 au inaugurat evenimentul din Polonia.

Este vorba despre performance-ul „Krumau Live”, realizat de Psihodrom, și expoziția de benzi desenate „Tur Banat”, creată de Sorina Vazelina.

„Poveștile Banatului, filtrate prin prisma artei contemporane, sunt parte a patrimoniului cultural european și o componentă esenţială a diversității culturale și expresiei creative a tot ceea ce înseamnă Banatul ca regiune istorică. Ne bucurăm că proiectele realizate prin Apelul pentru proiecte și intervenții artistice «Cămine în mișcare», în 2020, au fost recunoscute ca emblemă a patrimoniului, o contribuție originală a Asociației Prin Banat la Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, a transmis publicului polonez Alexandra Palconi-Sitov, președinta Asociației Prin Banat.

Povești de viață, transpuse în muzică, dans și imagine

„Krumau Live” este un film/performance inspirat de momentele dificile trăite, în 1945, de un șvab bănățean din Lenauheim. El spune două povești: a unei plecări și a unei întoarceri și are la bază interpretarea povestirii „Krumau”, a lui Andrei Ursu, realizată pe baza interviului „Refugiați din România”, cules de Nicoleta Mușat. Artistul vizual Cristian Văduva, muzicienii Octavian Horvath, Sergiu Cătană și Alexandru Pascu și performerul-coregraf Alexandra Gîrbea recreează, cu mijloace de secol XXI, atmosfera unei călătorii din care mulți nu s-au mai întors și pe care supraviețuitorii o privesc încă într-un chip straniu.

Propus de Sorina-Adina Vasilescu (Vazelina), ilustratoare și realizatoare de benzi desenate, și fotograful Alexandru-Grigore Liteanu, proiectul „Tur Banat” include benzi desenate, vederi, stickere etc., care promovează atât aspecte autentice ale unei mici colecții de destinații bănățene, cât și povești de viață documentate prin proiectul Cămine în mișcare. Expoziția „Tur Banat” va putea fi văzută în Cracovia până în 31 mai, după care va fi prezentată și în alte orașe din Polonia.

About Post Author