Proiect întârziat la Centura de Sud. Se fac modificări la legăturile cu comunele din jurul Timișoarei

Centura de Sud

Centura de Sud a Timișoarei mai are de așteptat până să intre în șantier. Momentan, și proiectul este întârziat, pentru că trebuie modificat, astfel încât să existe legături către unele localităţi. Mai trebuie făcute oricum exproprieri.

Contractul pentru Centura de Sud a fost semnat în decembrie 2018, licitația pentru proiectare și execuție fiind câștigată de Tirrena Scavi, la un preț de 324 de milioane de lei, cu TVA. Licitația a fost lansată în aprilie 2017, ofertele au fost deschise în august 2017, dar câștigătorul a fost desemnat abia în februarie 2018. Au urmat apoi contestațiile, care au durat 9 luni. Proiectarea ar trebui să dureze 6 luni, dar este deja în întârziere.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, spune că trebuie făcute modificări față de varianta gândită inițial, astfel că întârzierea este justificată. „Aşteptăm să depună proiectarea constructorul care a câştigat licitaţia. S-a prelungit un pic perioada de depunere a proiectării. Au fost câteva unităţi administrativ-teritoriale care au dorit să aibă descărcări din această centură în comunele respective. Trebuie să ţinem cont şi de acest aspect, pentru că sunt oraşe, comune care se vor dezvolta şi nu trebuie restricţionate de la accesul spre această centură. De asta s-a îngreunat un pic”, a declarat Cuc, aflat în vizită la Arad.

Șantierul propriu-zis va dura 24 de luni, iar garanția este de 10 ani. Centura de Sud a Timișoarei va avea o lungime de 25,69 kilometri. În această săptămână, Ministerul Transporturilor a publicat, pentru dezbatere, și proiectul de hotărâre de guvern privind exproprierile. Actul este plin de greșeli, dar propune despăgubiri de aproape 32 de milioane de lei pentru cei care au teren în zona șantierului viitoarei șosele. Printre cei care vor primi bani se numără primarul din Giroc și fiica sa sau viceprimarul din aceeași localitate.

About Post Author