Proiect foto parte din TM2023, „atacat” cu spray în Piața Libertății / FOTO

tm2023

Proiectul „Cercetători, cercetătoare”, al lui Matei Bejenaru, a fost vandalizat în plin centrul Timișoarei. El face parte din expoziția colectivă „Chronic desire / Sete cronică”, vernisat în deschiderea TM2023 – Capitală Europeană a Culturii. Din nou, polițiștii locali n-au văzut nimic.

Lucrarea „Cercetători, cercetătoare”, a lui Matei Bejenaru, a adus, într-un spațiu public din centrul istoric al Timișoarei, șapte panouri fotografice, fiecare reprezentând cercetătoare și cercetători din institute științifice din oraș. Panourile sunt amplasate între Piața Libertății și Piața Sf. Gheorghe, pe str. Praporgescu. Fotografiile au o estetică apropiată de jurnalism, care orientează privitorul către o lectură obiectivă a informației vizuale din imagini.

„Lucrarea propune spre reflecție statutul științei și al cunoașterii raționale în societatea românească actuală, când bugetele de cercetare și inovație sunt extrem de mici, iar orele de științe din programa școlară a elevilor sunt tot mai puține”, sună descrierea lucrării lui Bejenaru. Proiecte semnateee artistul care trăiește și lucrează în Iași au fost expuse la Tate Modern Londra, la bienalele de la Taipei și Atena, în Berlin sau Bruxelles.

Cele șapte panouri expuse la Timișoara, parte din expoziția colectivă „Chronic desire / Sete cronică”, par însă să fi deranjat niște unor indivizi care n-au găsit nimic mai bun de făcut decât să le mâzgălească cu spray negru. Care este logica unei astfel de acțiuni nu știu decât autorii. Problema este, deși totul s-a petrecut în centrul Timișoarei, nimeni n-a văzut nimic! Fotografiile au fost făcute duminică, 5 martie.

Săptămâna trecută, o expoziție de fotografii realizate în Ucraina, amplasată în Parcul Central, a avut parte de un tratament similar, cu autori evident necunoscuți.

About Post Author