Progres. Schimbări de paradigmă: Fostele ateliere STPT devin spații de artă / FOTO

progres

Fostele ateliere ale STPT, de pe Take Ionescu, nu sunt încă MultipleXity, dar găzduiesc, până duminică, o experiență artistică interesantă. Este vorba despre proiectul „Progres. Schimbări de paradigmă”.

Cele șapte instalații sunt amenajate într-un spațiu destinat inițial, în 1867, unei premiere pentru Europa de Est, fiind prima linie de tramvai cu tracțiune animală. Peisajul industrial păstrează o încărcătură istorică, dar și personală, amintind de o comunitate al cărei trecut s-a fragmentat odată cu desființarea treptată a structurilor industriale după ‘89.

Au fost luate toate măsurile pentru a asigura desfășurarea evenimentului conform normelor de siguranță curente. Puteți vizita expoziția până duminică, 13 decembrie, între orele 17 și 21, în urma înscrierii, care se poate face aici.

Ce puteți vedea

Seria de lucrări Heavy Light – Photonic Sculptures propuse de Alex Boca, de la colectivul Lapsus, invită la reflecție. Urmărind contrastul dintre masivitatea relicvelor industriei grele și flexibilitatea tehnologiei contemporane, artiștii îmbină metode prin care e folosită lumina sau senzori și software digital de recompoziție 3D.

Lucrarea (cori) dor ne/sigur a Ioanei Țurcan vorbește despre pierderile incerte, acele pierderi care nu trec printr-un ritual de rămas bun. În cazul atelierelor transportului public din Timișoara, acest ritual nu poate începe. Prezența spațiilor, chiar și degradată, invocă posibilul, speranța reîntoarcerii la o formă inițială, fie ca muncitori sau călători.

Alex Halka reprezintă prin instalația T I M E L I N E un organism viu, interactiv, care evocă cu mijloace specifice artei vizuale contemporane cronologia unui spațiu industrial afectat de timp.

Instalația audio-vizuală interactivă Metalorganum propusă de Sillyconductor (sound artist) și Cote (visual worker) face apel la universul sonor industrial al secolelor apuse, dar și la trecutul recent și viitorul apropiat, încurajând publicul să descopere, detaliu cu detaliu, spațiul eclectic al forjei.

Instalația video Racord Temporal/r realizată de Lucian E. Matei ca o experiență audio-vizuală interactivă, este o juxtapunere între atunci și acum. Instalația funcționează și ca un mural participativ, interactiv și temporar de lumină.

În proiectul Sincronic Trash, o_b_i_e_c_t alături de Gabriel Almasi creează o viziune globală asupra straturilor sonore, realizând o multifonie prin negarea convențiilor verticale și printr-o procesualizare preponderent liniară sau texturală.

Wind(ow) of Oppportunity realizat de grupul artistic Psihodrom este o proiecție interactivă care conține remodelarea 3D a spațiului existent, oferindu vizitatorului posibilitatea de a experimenta diverse opțiuni.

Programul „Lumini captivante” este parte integrantă a dosarului de candidatură cu care orașul Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii. Programul este inclus în teritoriul „Oameni”, stația „Reflecții” și își propune să familiarizeze publicul cu mediul digital și să ofere o mai bună înțelegere asupra noilor tehnologii prin intermediul artelor multimedia. Asociația Simultan este o organizaţie nonguvernamentală înfiinţată, în 2005, de un grup de artişti din Timişoara, cu scopul de a crea o platformă pentru dezvoltarea de programe în domeniul artei şi culturii contemporane.