Profesori, medici, scriitori, în stradă: Suntem aici pentru Timișoara, deopotrivă românească și europeană / FOTO

Câteva zeci de oameni au răspuns, marți după-amiază, unui apel făcut de Vasile Popovici. S-au adunat în fața primăriei pentru a transmite un mesaj: Timișoara nu este șovină, nu este xenofobă și nu este antisemită. S-a făcut apel la toleranță și la respingerea categorică a urii.

Timișoara

Apelul s-a dat pe Facebook, duminică după-amiază, printr-o postare semnată de Vasile Popovici, profesor universitar și fost ambasador. Marți după-amiază, pe un frig pătrunzător și sub o lapoviță măruntă, câteva zeci de oameni au venit pe CD Loga 1. Au purtat pancarte pe care erau trecute sloganuri precum „Stop balaurului antisemit și șovin”, „Timișoara, oraș deschis”, „Cultură, fără ură” sau „Respect pentru medicii aflați la datorie”.

„Eu, ca timișorean, consider că Timișoara trebuie să rămână cel mai cosmopolit oraș al României. Pe de altă parte, libertatea pentru am ieșit eu și mulți alții în stradă acum 32 de ani nu este libertatea prost înțeleasă și prost interpretată a celor pe care i-am văzut în ultimele seri și în ultimele nopți protestând pe străzi. Ei nu protestează pentru libertate. Noi am protestat și am luptat pentru libertate, chiar și pentru libertatea lor de a înjura. Dar trebuie să fie foarte atenți pe cine înjură și în niciun caz personalul medical. Pot să înjure politicieni, e dreptul lor, dar oamenii care salvează vieți nu că nu merită să fie înjurați”, a spus, de la portavoce, Corneliu N. Vaida, revoluționar și activist civic.

„Avem de-a face cu o altă molimă teribilă”

Printre participanți s-a numărat și medicul Dorel Săndesc, de la Secția ATI a Spitalului Județean. „Am venit în scop terapeutic. Avem de-a face, pe lângă pandemie, și cu o altă molimă teribilă care afectează o bună parte din societatea românească. Sunt mulți oameni care au ajuns să creadă niște orori și să le prolifereze (…) Acești oameni au fost manipulați, au fost infestați cu o maladie care le-a afectat judecata, le-a afectat sufletul, le-a afectat conștiința (…)

Faptul că s-a ajuns aici are drept cauză deficiența majoră a educației, deficitul de cultură, care caracterizează din păcate tot mai mult societatea modernă, care face mase întregi vulnerabile și manipulabile (…) Au distrus, cu ura lor, podul care leagă medicul de pacientul său. A venit valul de ură și l-a luat, dar noi vom face altul. Iar un rol important îl poate avea societatea civilă. De aceea am venit aici, pentru că numai împreună putem să reușim”, ne-a declarat cunoscutul medic timișorean.

A fost în stradă și primarul Timișoarei. Aflat între două pancarte pe care scria „Fobie la xenofobie”, Dominic Fritz și-a explicat prezența. „Nu o percep ca o susținere a mea personală. O percep ca o susținere pentru timișoreni și pentru Timișoara și pentru a clarifica că Timișoara înseamnă deschidere, multiculturalitate, adică doar cultură, nu ură. Acum citesc ce scrie pe aceste afișe. Cred că este un semn de susținere pentru Timișoara ca oraș de valori și un mesaj ce se transmite în România și în lume că suntem în continuare acest oraș de care suntem mândri”, a spus edilul șef.

„Suntem aici să respingem răspicat exprimarea urii”

Vasile Popovici, organizatorul acțiunii care a avut toate autorizațiile necesare, a citit un document denumit „Timișoara europeană: fără șovinism, xenofobie, antisemitism”.

„Suntem aici pentru a ne reaminti că orașul nostru a învins în Decembrie 1989 tocmai fiindcă timișorenii au știut să se unească dincolo de etnie, credință și cultură (…) Timișoara trece și ea prin vremuri dificile, precum țara întreagă. Suntem aici fiindcă, la umbra oboselii, însingurării și greutăților economice venind odată cu pandemia, grupări obscure coboară în spațiul public și agită limbajul urii. Suntem aici fiindcă se aud vechi amenințări antisemite, se agită slogane șovine, antimaghiare, anti-rroma și anti-europene. Sunt demonii pe care România i-a cunoscut deja în trecut, retreziți de forțe ce se hrănesc din scandal și violență, iar prețul plătit de-a lungul timpului a fost uriaș.

Aceste zile au cunoscut și aberația, până acum nemaiîntâlnită, a protestelor contra medicilor ce înfruntă direct pericolul contaminării. În Timișoara, sălbăticia a dus în miez de noapte protestele până sub geamurile primarului spre a-și urla șovinismul (…) De aceea suntem aici, ca să ne exprimăm noi, reprezentanți ai societății civile, spre a apăra onoarea orașului nostru umilit de barbaria celor puțini (…) Suntem aici să respingem răspicat exprimarea urii, promovată de forțe obscure de sorginte neolegionară. Suntem aici pentru a ne reaminti cine suntem (…) aducem acest mesaj de respect pentru Timișoara, deopotrivă românească și europeană”, a spus fostul ambasador.