Proclamația de la Timișoara, la 35 de ani. Donald Tusk primește Premiul Speranța

proclamația de la Timișoara

Expoziția cu fotografiile lui Liviu Tulbure, în Piața Victoriei

S-au împlinit 35 de ani de când, din balconul Operei, George Șerban citea, în premieră, Proclamația de la Timișoara. Documentul avea 13 puncte. Punctul 8, care prevedea interzicerea prin legea electorală, a dreptului de a candida la funcții în stat a foștilor activiști și securiști, neaplicat însă niciodată, a făcut istorie.

Proclamația de la Timișoara a fost citită, în 11 martie 1990, din balconul Operei din Timișoara, de către George Șerban. Documentul anunța că idealurile Revoluției au fost trădate și că Revoluția ar fi trebuit să continue pe cale pașnică.

În amintirea acestui moment istoric, la Timișoara sunt organizate, în aceste zile, mai multe evenimente. Marți a fost lansat pe traseu un tramvai desenat de Dan Perjovschi. Acesta va circula cel puțin în următoarea lună pe mai multe linii din oraș. Tot de marți, o parte din fotografiile lui Liviu Tulbure, făcute în primele luni ale anului 1990, pot fi văzute în Piața Victoriei, în fața intrării în Infocentrul turistic.

Pe fațada de pe strada Alba Iulia a Garnizoanei este amplasat un mesh de mari dimensiuni, cu semnăturile celor 189.510 susținători din 1990. Cumva ironic, mesh-ul este „mărginit” de o panglică de atenționare pe care scrie „pericol de accidentare”. Aceasta avertizează trecătorii să nu se apropie prea tare de clădire, pentru că pot cădea bucăți de tencuială.

Sâmbătă, conferință cu Thierry Wolton și gala premiilor

Sâmbătă, 15 martie, de la ora 10,30, la Cinema Studio, istoricul Thierry Wolton va susține o conferință despre impactul regimurilor comuniste în Europa. Va urma dezbaterea „Cum citim azi Proclamația de la Timișoara”. La aceasta vor participa Horia-Roman Patapievici, Sabina Fati, Vasile Bănescu, Florian Mihalcea, Florin Negruțiu și Vladimir Tismăneanu (online). Participarea este liberă, cu înscriere recomandată.

Tot sâmbătă vor fi decernate și premiile Societății Timișoara. Premierul polonez Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European, va primi Premiul Speranța. El nu va participa la gală.

„Argumentele vor fi prezentate într-un laudatio sâmbătă, dar până atunci, în câteva cuvinte, Donald Tusk este cel care reprezintă, este simbolul Europei, flancului estic al Europei, este cel care ne reprezintă și pe noi, Este cel în care avem acum speranța că ne va ajuta să trecem prin acest moment dificil”, a spus Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara.

Premiul Secera și Ciocanul va merge către europarlamentarul PNL Rareș Bogdan.  Premiul Ion Monoran va fi acordat lui Vasile Bănescu și Petru Ilieșu, iar premiul Alexandra Indrieș, lui Valeriu Nicolae. Premiul Oscar Berger îl vor primi jurnaliștii Florin Negruțiu și Ioana Ene Dogioiu. Premiul Punctul 12 al Proclamației, acordat pentru promovarea principiilor proclamației în diaspora, va ajunge la Frantz Metz, muzicolog german din Banat.

About Post Author