Procesul Popa’s – Teatrul Auăleu – Primăria Timișoara, a patra amânare

popa's

Tribunalul Timiș a amânat a patra oară decizia în procesul intentat de caricaturistul Ștefan Popa Popa’s Primăriei Timișoara și celor de la Auăleu – Scârț. Acesta cere anularea autorizației în baza căreia funcționează Scârț Loc Lejer, Teatrul Auăleu și Muzeul Consumatorului Comunist. Noul termen va fi în februarie 2023, când începe oficial anul de capitală culturală.

Ștefan Popa Popa’s a intentat acțiune în instanță împotriva pârâților „Primăria Municipiului Timișoara prin primar”, „Primarul Municipiului Timișoara”, „Municipiul Timișoara prin primar” și societatea comercială care gestionează activitatea de la Scârț în februarie 2022. Caricaturistul cere, de fapt, să fie anulată autorizația în baza căreia funcționează Scârț Loc Lejer, sub „umbrela” căruia se regăsesc Teatrul Auăleu și Muzeul Consumatorului Comunist.

Primul termen a fost în mai 2022 și, de atunci, au fost încă trei amânări. Ultima dintre ele, joi,8 decembrie. Ea a însemnat și încă o amânare, cea de-a patra. Noul termen este 2 februarie 2023, cu două săptămâni înainte ca Timișoara să intre oficial în anul de capitală culturală.

„Nici nu mai e «situație», e ultimul hal”

Ștefan Popa Popa’s locuiește la o casă distanță de Scârț și, de-a lungul timpului, și-a reclamat vecinii de mai multe ori. La Scârț au fost în control zeci de instituții. La începutul lunii aprilie, a venit, din nou, poliția, dând amendă pentru un presupus scandal în timpul unui spectacol de teatru. Amenda a fost contestată în instanță și a fost anulată.

În urmă cu două săptămâni, regizorul și actorul Ovidiu Mihăiță, de la Teatrul Auăleu, a redactat o scrisoare deschisă adresată Ministerului Culturii, UNITER, Primăriei Timișoara, CJ Timiș și Centrului de Proiecte.

„În 17 ani de activitate nu am cerut niciodată nimic, niciun ban, niciun ajutor, nici în pandemie, niciodată niciun nimic instituțiilor mai sus menționate fiindcă am considerat, conform dexului, că așa funcționează independența.Ba mai mult, mă știți, am făcut destul de mult voluntariat în sprijinul multor proiecte, cunosc oameni din aceste instituții dar nu vreau favoruri.

Sunt absolut convins că toate instituțiile mai sus menționate au cunoștiință de activitatea de la Auăleu, Muzeul Consumatorului Comunist și Scârț Loc Lejer, la fel cum sunt convins că toate sunt, sau ar trebui să fie în temă cu faptul că un fost ambasador cultural al orașului Timișoara solicită în instanță anularea autorizației noastre de funcționare. Mai concret spus, un vecin care are un muzeu ce-i poartă numele solicită închiderea muzeului și teatrului vecin.

Cum am spus, nu v-am cerut niciodată nimic, ei bine a sosit momentul, vă cer acum să fiți conștienți de situația în care ne aflăm, noi, cultura, orașul, capitala, 2023. De fapt nici nu mai e «situație», e ultimul hal”, a notat acesta.

About Post Author