Primul vaccin anti-Covid făcut de un medic de familie: miercuri, în Timiș. Foarte puțini medici s-au înscris

Doar 30% din medicii de familie s-au înscris pentru a-și vaccina anti-COVID pacienții. Proiectul-pilot debutează miercuri, în județul Timiș, în aproximativ 50 de cabinete medicale.

medic de familie

În 23 martie, primarul Dominic Fritz anunța debutul, fără o dată certă, al unui proiect-pilot de vaccinare, în colaborare cu Ministerul Sănătății și medicii de familie. Practic, 50 dintre aceștia vor putea vaccina, în cabinete, câte 100 de pacienți din listele proprii. „Este un proiect-pilot, pentru că nu există încă un cadru de finanțare foarte clară. Am găsit o soluție hibridă. Medicii de familie vor primi 30 de lei pe pacient, de la Ministerul Sănătății, iar Asociația de Medicină de Familie va suporta 40 de lei în plus per pacient, bani obținuți printr-un contract de sponsorizare”, spunea edilul-șef.

Prima vaccinare într-un cabinet de medic de familie se va face miercuri, 7 aprilie, în județul Timiș. Au mai fost niște clarificări necesare între instituțiile implicate. Mâine (miercuri – n.r.) va fi primul vaccin în cabinetele medicale. Participă peste 50 de medici de familie din zona metropolitană, în jurul Timișoarei”, a declarat Dominic Fritz.

La nivel național, doar aproximativ o treime din medicii de familie aflați în contract cu CNAS s-au înscris în acest proiect. E mai puțin decât se așteptau autoritățile, a spus, marți, într-o conferință de presă, președintele Comitetului pentru campania de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Acesta a spus și el că miercuri demarează proiectul pilot din județul Timiș.

În cabinetele medicilor de familie pot fi folosite doar vaccinuri care pot fi ținute la temperatura din frigider. De aceea, există două opțiuni: AstraZeneca și Johnson&Johnson. Momentan, în România nu au venit vaccinuri Johnson&Johnson. Potrivit Ministerului Sănătății, vaccinul J&J va fi folosit în România de la jumătatea lunii aprilie. Este necesară o singură doză.