Primul tramvai galben, în construcție în halele de la Bozankaya / VIDEO

Turcii de la Bozankaya au început asamblareea tramvaielor din „seria galbenă” care urmează să ajungă în acest an la Timișoara. Cele 17 garnituri sunt cumpărate cu bani din PNRR, la un preț de aproximativ 1,9 milioane de euro bucata. Compania a livrat deja alte 21 tramvai identice, dar violete.

Primăria Timișoara și turcii de la Bozankaya au semnat, la începutul anului, un nou contract pentru achiziția a 17 tramvaie. Fiecare va avea o lungime de aproximativ 30 de metri, capacitate de 251 de locuri, podea 100% coborâtă și aer condiționat, dar și autonomie foarte mare pe baterie.

Valoarea totală a achiziției este de aproximativ 33 milioane de euro, respectiv 1,9 milioane de euro pentru fiecare tramvai. Potrivit contractului, toate tramvaiele vor fi livrate până la sfârșitul anului 2024 și vor fi galbene.

„Alte 17 tramvaie ultramoderne ajung la Timișoara până la finalul anului. Toată flota de transport public – tramvaie, autobuze, troleibuze – e înnoită cu o finanțare record de 75 de milioane de euro pe care am câștigat-o pe PNRR. Am pus Timișoara pe drumul corect. Să nu schimbăm direcția”, a scris pe Facebook viceprimarul Ruben Lațcău.

El și-a însoțit postarea cu un filmuleț din halele Bozankaya, în care poate fi văzut un tramvai galben. De altfel, culoarea mijloacelor de transport în comun din Timișoara a fost, în ultimul an, subiect de dispută politică. Liberalii au înaintat, acum un an, un proiect de HCL prin care voiau stabilirea oficială a alb-violetului pe toate mijloacele de transport public din Timișoara. Propunerea nu a ajuns încă la vot.

Culoarea e un pretext, alta e problema

Bozankaya a livrat deja la Timișoara, în baza contractului din 2019, 21 de tramvaie. Și, de fapt, călătorului îi pasă prea puțin dacă autobuzul, tramvaiul sau troleibuzul cu care circulă e violet, galben, verde sau cu buline. Atâta timp cât vine la timp și cu o frecvență decentă. Ceea ce, la Timișoara, nu e cazul de mai mulți ani. De vină este numărul scăzut de șoferi și vatmani, pe care societatea de transport tot încearcă să-l crească.

STPT derulează în această perioadă o campanie de angajare de personal de bord, 150 de oameni extinzând operațiunea și în județele limitrofe. Și, pentru că ne pregătim de alegeri, candidații la primărie vor promite, ca de fiecare dată, marea cu sarea în materie de transport public.

About Post Author