Primul caz de hepatită acută cu origine necunoscută la copii, înregistrat în România
Ministerul Sănătății a oferit, luni seară, detalii în legătură cu primul caz de hepatită acută severă de cauză necunoscută, înregistrat la un copil din România. Este vorba despre o fetiță de cinci ani, care este internată de mai bine de trei săptămâni.
„Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat, până la dată de 21 aprilie, 169 de cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute până în prezent), înregistrate la copii cu vârstă între 1 lună și 16 ani. Acest cazuri au prezentat insuficientă hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliză hepatică și icter. La 74 de cazuri a fost detectată prezența adenovirusului F41.
Cazul raportat de România este al unei fetițe în vârstă de cinci ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nici o infecție virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primește medicație simptomatică și este în continuare spitalizată. Copilul nu a călătorit în străinătate și nu are nici o legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la baza definiția OMS de caz probabil, care se referă la insuficientă hepatică, transaminaze >500 UI și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatică”, a transmis, luni seară, Ministerul Sănătății.
Cazuri izolate, dar părinții trebuie să fie atenți
Cazurile de hepatită acută de cauză necunoscută au fost diagnosticate în 11 țări. Cele mai multe sunt raportate în Marea Britanie, dar au existat copii bolnavi și în SUA, Israel sau Spania.
Sunt cazuri izolate, dar părinții ar trebui să meargă imediat la medic, dacă micuții au simptome precum vărsături, diaree, dureri abdominale, apatie, tegumente sau ochi de culoare galbenă. Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a transmis deja o alertă către spitalele din țară.
Până acum, în lume, 17 copii au avut nevoie de transplant de ficat pentru a supraviețui. Virusurile obișnuite care provoacă hepatită virală acută (virusurile hepatitei A, B, C, D și E) nu au fost detectate în niciunul dintre aceste cazuri. Hepatita este o inflamație a ficatului și cel mai adesea este cauzată de un virus. Adenovirusurile sunt un tip comun de virus răspândit de la persoană la persoană, care poate provoca o serie de boli ușoare până la severe.