Primele lucrări semnate Victor Brauner au ajuns la Timișoara / FOTO

victor brauner

foto: Facebook / Muzeul Național de Artă Timișoara

De la Oradea, București, Galați și Tulcea. De acolo au ajuns, noaptea trecută, primele lucrări semnate Victor Brauner, care vor face parte din cea mai mare retrospectivă din Europa de Est, dedicată artistului. Aceasta va fi deschisă peste exact două săptămâni, la Muzeul Național de Artă Timișoara.

„Primele lucrări Victor Brauner au ajuns la Muzeul Național de Artă Timișoara. Au venit în această noapte, cu transport specializat, de la Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Ţării Crişurilor, MARe/Muzeul de Artă Recentă, Muzeul de Artă Vizuală Galați, Muzeul de Artă și Casa Avramide Tulcea”, au anunțat reprezentanții MNArT.

Expoziția „Victor Brauner: invenții și magie” va fi vernisată în 17 februarie, ziua în care Timișoara va deschide oficial anul de capitală culturală. Lucrările vor putea fi văzute până în luna mai. Curatoarea Camille Morando, de la Centrul Pompidou, a selectat în jur de 100 de picturi, desene, sculpturi, ilustrații de carte și documente. Acestea sunt împrumutate de la Centrul Pompidou, de la muzeele din Marsilia și Saint-Etienne, dar și din alte muzee și colecții private din România.

„Nu știu dacă Victor Brauner își dorea să revină în țara sa. Dar poate acum a venit timpul. România este o democrație, ceea ce nu era cazul cât timp a trăit Victor Brauner, care nu a dorit să își încline capul, niciun moment, în fața sovieticilor. Așadar, cred că, acum, în democrație, opera lui Victor Brauner își are locul în România (…). Ce e important: vor fi expuse lucrări care nu au fost niciodată expuse în România, care acum vor călători și vor ieși din Franța”, a explicat, pentru RFI România, Camille Morando.

Expoziția va avea și un catalog dedicat, care poate fi precomandat deja. Volumul este coordonat de Camille Morando și co-editat de Arta Grafică și Art Encounters.

About Post Author