Primarul Timișoarei, despre premiul Maiei Sandu: Așteptăm să ne spună ce să facem cu banii

maia sandu

Suma de 30.000 de euro, acordată de PMT Maiei Sandu, ca parte a Premiului Timișoara pentru Valori Europene, ar putea să nu fie acceptată de președinta Republicii Moldova. Centrul Național Anticorupție studiază cazul. Oricum, banii nu au plecat încă de la Timișoara.

La Chișinău, premiul primit de Maia Sandu la Timișoara a stârnit o dezbatere despre cadourile pe care le pot primi persoanele aflate în funcții publice. O deputată a partidului de guvernământ susține că președintele republicii nu poate accepta un astfel de premiu, astfel că Administrația Prezidențială de la Chișinău a cerut un punct de vedere de la Centrul Național Anticorupție. Banii nu au fost oricum virați de la Timișoara către Maia Sandu.

„Premiul Timișoara pentru Valori europene se înscrie într-o tradiție foarte lungă a premiilor și a distincțiilor internaționale, cu premii în bani. Cel mai cunoscut este Premiul Nobel, unde premiul este peste un milion d dolari și suntem foarte mândri, de fapt, că avem un premiu și în bani (…) Organizația de Management al Destinației Timișoara, care gestionează acest program, care a strâns și donațiile pentru acest premiu, deci nu sunt bani publici, încă nu a virat banii la președinție. Așteptăm răspunsul din partea doamnei președinte unde și în ce formă ar vrea să transmitem această sumă de bani”, ne-a explicat primarul Dominic Fritz.

Edilul șef consideră, în același timp,că în spatele întregii discuții sunt alte interese. „Eu cred că această discuție este o o încercare de a distrage atenția de la acest premiu. A existat un atac foarte aspru din partea Rusiei. Ministerul de Afaceri Externe al Rusiei a publicat un «tweet» cu o poză cu Maia Sandu și cu mine, în care o atacă pe Maia Sandu și politica ei în Republica Moldova. Toată discuția despre bani se înscrie în această încercare de decredibilizare. Încă o dată, astfel de premii sunt cât se poate de normale în toată lumea. Bineînțeles că fiecare țară are alte legi despre formele în care se pot accepta astfel de premii. Sunt absolut sigur că președinta Maia Sandu va respecta legile Moldovei. Așteptăm să ne spună ce să facem cu banii”, a conchis primarul Timișoari.

About Post Author