Primarii ar putea fi amendați pe… persoană fizică pentru ambrozie. Proiect nou de lege, depus de USR

ambrozie

Primarii care nu iau toate măsurile de combatere a ambroziei ar putea plăti amenzi din propriul buzunar. Asta prevede un proiect de lege propus de USR, printre inițiatori căruia se numără și senatorul de Timiș Nicu Fălcoi.

Senatorul USR de Timiș Nicu Fălcoi a anunțat că, alături de doi colegi de partid, a inițiat un proiect de lege care să vină în completarea actului normativ deja existent combaterea ambroziei. Fălcoi spune că vechea lege nu dă îndeajuns de multă putere autorităților locale. Dacă proiectul va trece, administrațiile locale vor fi obligate să facă o hartă exactă a terenurilor pe care crește ambrozia. Autoritățile locale vor putea, de asemenea, să intre pe terenurile private pe care crește ambrozia și să facă curățenie. Potrivit legii în vigoare, în prezent, acestea nu pot decât să amendeze proprietarii neglijenți.

„E o lege în vigoare, dar care nu produce efecte. Foarte mulţi oameni suferă, am primit zeci de mesaje. Iniţial ne-am gândit să amendăm actuala legislaţie, dar din practică am constatat că nu funcţionează. Aşa că am decis să facem un proiect de lege nou. Am consultat specialiştii şi societatea civilă, aşa cum USR face de fiecare dată. Când am scris acest proiect am analizat care au fost cauzele pentru care legea actuală nu produce efecte. Din păcate, o mare problemă este că nu aveam o situaţie a terenurilor cu ambrozie. Proiectul prevede realizarea unei hărţi în sistem GIS”, explică senatorul de Timiș.

Amenzi pentru primari, nu pentru primării

Noua lege va obliga autoritățile locale să creeze comisii speciale la nivelul localităților, pentru stârpirea acestei buruieni. Această prevedere se află și în actuala lege, dar nerespectarea ei nu se sancționează. În proiectul depus de USR este prevăzută amendarea primarului. „Multe autorităţi nu bagă în seamă combaterea ambroziei. Soluția la care ne-am gândit a fost să amendăm acele autorități. Dar nu să amendăm Primăria Timișoarei, de exemplu, adică amenda să fie plătită tot din banii noștri, ci primarul Timișoarei, pe persoană fizică. Să amendăm primarul, pe persoană fizică. Să nu plătească cetăţeanul, din bugetul local”, a conchis Nicu Fălcoi.

Ambrosia Artemisiifolia are o perioadă de înflorire care se întinde pe mai multe luni, iar cantitatea de polen produsă se dublează în perioadele de secetă şi temperaturi crescute. Până în toamnă, polenul de ambrozie se găseşte în concentraţii mari în aer. El produce mâncărime la nivelul nasului, ochilor şi/sau în gât, înroşirea ochilor, strănut, secreții nazale apoase, tuse seacă, lipsă de aer şi uneori urticarie.

About Post Author