Primăria vrea iluminat stradal modern de 7 milioane de euro. De ce n-a plătit factura de peste șase luni

iluminat stradal

Peste 35 de milioane de lei, cei mai mulți de la bugetul local, vrea să investească, în următorii ani, administrația locală în modernizarea iluminatului stradal din oraș. În total, se va interveni pe aproape 170 de străzi. Interesant e însă că primăria n-a plătit factura pentru lumină de mai bine de jumătate de an, și nu din vina ei!

Primăria Timișoara a dat drumul licitației pentru prima etapă a lucrărilor de proiectare și execuție, prin care va fi modernizat sistemul de iluminat public pe 64 de străzi, multe dintre ele chiar în zona zero a orașului. Proiectul prevede achiziționarea și montarea a 2.783 de corpuri de iluminat economice, cu sistem de telegestiune individual.

Sunt incluse în acest proiect următoarele străzi: 20 Decembrie 1989, Patriarh Miron Cristea, George Enescu, Acadmician Alexandru Borza, Silviu Bejan, Gheorghe Andrașiu, Michelangelo, Camil Petrescu, Rene Brasey, Traian Grozăvescu, Ludwig Von Beethoven, Martir Leontina Bânciu, Cicio Pop, Proclamația de la Timișoara, Martin Luther, Hector, Nikolaus Lenau, Carol Telbisz, Janos Bolyai, Dimitri Cantemir, Mihai Eminescu, C.D. Loga, I.C. Brătianu, Take Ionescu, Simion Bărnuțiu, Vasile Pârvan, Corneliu Coposu, Splaiul Nistrului, girație I.C. Brătianu, Piața Ionel I. C.Brătianu, Mihai Kogălniceanu, 3 August 1918, Revoluției 1989, Ștefan cel Mare (parțial de la Șt.O. Iosif), Dacilor, Podul Dacilor, Piața Badea Cârțan, J.H. Pestalozzi, Paris, Colonel Enescu, Aurel Cosma, Dr. Iosif Nemoianu, Dr. Liviu Gabor, Panait Istrati, Sfântul Ioan, Piatra Craiului, Dr. Nicolae Paulescu, Gheorghe Lazăr (parțial, de la Gheorghe Dima la Cetății), Calea Martirilor (parțial, de la Lidia la Arieș), Miresei, Amurgului, Divizia 9 Cavalerie, Aristide Demetriade (parțial de la Divizia 9 Cavalerie la Avram Imbroane), Gheorghe Adam, Andrei Șaguna, Iepurelui, Ștefan Octavian Iosif, Eroilor de la Tisa, 1 Decembrie, Dâmbovița, Liviu Rebreanu (parțial de la Calea Șagului la Calea Martirilor), Budai Deleanu, Cloșca și Ovidiu Balea.

Investiția este estimată la un preț de 14,6 milioane de lei, cu TVA, din care șase milioane finanțare de la Administrația Fondului pentru Mediu. Durata este de 18 luni, iar lucrările ar putea începe efectiv în această vară.

Un proiect stă la avizat

Este în faza de obținere a avizului Comisiei tehnico-economice, iar apoi al consiliului local, un alt proiect de modernizare a iluminatului public. Acesta include 68 de străzi: Armoniei, Ion Ionescu de la Brad, Grigore T. Popa, Sfinții Apostoli Petru si Pavel, Oravița, Frigului, Avram Imbroane, Aleea Pădurea Verde (tronson A. Imbroane de la Muzeul Satului – Dorobanților), Calea Dorobanților, Aeroportului (tronson Dorobanților – calea ferată de pe str Aeroportului), Palmierilor, Mătăsarilor, Calea Ghirodei (tronson Mătăsarilor – Furnicii), Grigore Alexandrescu (tronson Aleea Viilor – Bogdăneștilor), Calea Bogdăneștilor (tronson Cetătii – Circumvalațiunii), Dunărea (tronson Calea Bogdăneștilor – Nera), Petru Cermena (tronson Ștefan xel Mare – Torac), Torac, Ardealului, Ion Barac, Johann Nepomuk Preyer, Surorile Martir Caceu (tronson Arieș – Ripensia), Emile Zola, Mareșal Alexandru Averescu (tronson Brâncoveanu – Martirilor), Mureș (tronson Șagului – capăt), Gavril Musicescu (tronson Mureș – Calea Urseni), Hărniciei (tronson Mureș – Victor Hugo), Ana Ipătescu, Victor Hugo, Aluniș, Ivan Petrovici Pavlov (tronson Aluniș – Musicescu), Chișodei, Bujorilor (tronson Șagului – capăt calea ferată), Calea Buziașului (tronson Piața Domășneanu – capăt cale ferată), Porumbescu, Eneas, Diaconu Coresi, Mircea cel Bătrân, Calea Urseni, Martir Vasile Balmus, Piața Gheorghe Domășneanu, Horia, Crișan, Izlaz, Cercului, Memorandului, Herculane, Samuil Șagovici, Basarabia, Ioan Rusu Șirianu, Glad, Polonă, Romulus, Bucovinei, Popa Șapcă, Antenei, Pomiculturii, Holdelor, Podeanu, Felix, Liege, Liniștei, Albinelor, Pop de Băsești, Piața Mărăști, Ovidiu Cotruș și Ion Mihalache.

Valoarea estimată a investiției este de 11,3 milioane de lei, cu TVA. După obținerea avizelor ar trebui să urmeze licitația de execuție.

SF pentru mai multe străzi mari

În această perioadă se lucrează și la actualizarea unui studiu de fezabilitate care vizează străzile Alexandru Ioan Cuza, Aleea FC Ripensia, Arieș, Cluj, Iuliu Maniu, 3 August 1919, Republicii, Revoluției 1989, 16 Decembrie 1929, Constantin Brâncoveanu, Dr. Iosif Bulbuca, General Ion Dragalina, Circumvalațiunii, Drubeta, Eroilor de la Tisa, Gh. Dima, Gh. Doja, Pestalozzi, Mihai Viteazu, Mihail Kogălniceanu, Oituz, Piața Consiliul Europei, Tudor Vladimirescu și Victor Babeș. Valoarea estimată a investiției este de 10,05 milioane de lei, cu TVA.

Proiectul de pe str. Drubeta, cu o valoare de 560.000 de lei, cu TVA, este finalizat și urmează să fie recepționat. Un proiect similar, din zona Calea Aradului Est, este gata în proporție de 90% și va fi recepționat în curând. Au fost amplasate 73 de corpuri de iluminat și stâlpi noi pe străzile Marcel Iancu, Marginii (parțial), Constantin Vâlceanu, Ion Barbu (parțial), Petru Culianu, Alexandru Paleologu, Neagu Djuvara. Valoarea proiectului este de un milion de lei.

Nu s-a plătit factura de la jumătatea anului 2023

„Investim în modernizarea iluminatului public, tocmai pentru a rezolva multele probleme pe care le avem la acest capitol. Am lucrat la înlocuirea rețelei pe marile bulevarde, pe Aradului, Torontalului, Sever Bocu, Bogdăneștilor sau Cetății. Cu noua investiție vom avea lucrări de modernizare nu doar pe străzile principale, ci și pe cele din cartiere. Pregătim schimbarea iluminatului public pentru alte 68 de străzi și 24 de artere majore. Ținta noastră e să avem străzi mai sigure și să reducem factura la curent, cu până la 70%”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Sistemul de telegestiune oferă avantaje precum controlul intensității de la distanță, alerte pentru defecțiuni, treceri de pietoni și artere mari mai puternic iluminate, ajustarea intensității automat pe parcursul nopții.

Primăria Timișoara plătea pentru iluminatul stradal, în medie, 1,4 milioane de lei / lună, potrivit reprezentanților acesteia. În vara anului 2022, conform aceleiași surse, costurile lunare erau de 1,2 milioane de lei / lună. Interesant este însă că furnizorul de curent nu a emis factură pentru iluminatul public către PMT din… iunie 2023. Practic, de mai bine de jumătate de an, municipalitatea nu a achitat niciun leu pentru acest serviciu.

About Post Author