Primăria Timișoara plătește 70.000 de euro pe o strategie pentru energia termică

sursa foto: Facebook / Roxana Iliescu
Primăria Timișoara caută o firmă care să realizeze o „strategie de alimentare cu energie termică”. Vrea să plătească peste 70.000 de euro, iar la baza acesteia stau recomandările făcute de BIRD, care costă încă 180.000 de euro. Vă reamintim, Colterm este în insolvență, iar prețul căldurii s-a dublat de la 1 ianuarie.
Vara trecută, PMT a încheiat, cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, un contract de asistență tehnică „pentru încălzirea durabilă și eficiență energetică”. „Municipiul Timișoara dorește reformarea și modernizarea integrată a sistemului de termoficare printr-un mix de finanțare: fonduri europene, programe naționale disponibile, buget local. Obiectivul acestui acord este de a sprijini Municipiul Timișoara în îmbunătățirea capacității sale de planificare pentru dezvoltarea durabilă a sistemului său de termoficare și a eficienței energetice în clădirile de pe teritorul său”, scria în referatul HL-ului care a trecut de plen.
Specialiștii BIRD vor evalua „caracteristicile tehnice și operaționale actuale ale soluțiilor de încălzire rezidențială din Timișoara, factorilor de cost, tipului de combustibili folosiți și aspectelor de mediu, în special emisiile de particule și dioxid de carbon, și va oferi un nivel de referință față de care pot fi evaluate alternativele”.
Contractul are o durată de 13 luni, iar la finele lui va fi pregătit un proiect de foaie de parcurs și un calendar pentru îmbunătățirea calității și securității sistemului de termoficare. Suma pe care PMT o plătește pentru această prestație este de 890.832 lei, îm două rate.
„Documentul suport pentru justificarea necesității finanțării”
Acum, primăria caută o firmă care să facă Strategia de alimentare cu energie termică. Aceasta „va include soluțiile tehnice și economice pentru modernizarea sistemului de încălzire pe tot lanțul producție – transport/distribuție – consum energie, proiecte de investiții până în 2026 și studii pentru continuarea investițiilor după 2026”. Documentul trebuie să cuprindă recomandările făcute de BIRD.
„Strategia va reprezenta documentul suport pentru justificarea necesității finanțării investițiilor pentru retehnologizarea/modernizarea/reabilitarea sistemului de alimentare cu energie termică din municipiul Timișoara”, scrie în documentația de la licitație.
Obiectivele strategiei sunt, printre altele, reducerea emisiilor interne de gaze cu efect de seră cu cel puțin 50% până în 2030, comparativ cu 2020, un consum de energie din surse regenerabile de 32% în 2030 și îmbunătățirea eficienței energetice cu 32,5% în 2030.
„Mai mult de jumătate din muncă e făcută deja”
„Banca Mondială a sugerat fundamentele, adică posibilele surse de energie care există în jurul Timișoarei, ce se poate folosi, cu ce costuri, de unde. Dar banca nu-ți dă, că asta nu e politica ei, un studiu în care să spună 5-6 proiecte, să-ți dea un termen, să-ți dea un cost. Ei nu fac așa ceva niciodată, nicăieri în lume. Strategia pe care vrem s-o facem acum e un plan cap-coadă, care va avea și costuri, și estimări, și surse diferite, și plan de timp, și axele de finanțare. Ce a făcut banca va fi punctul de început. Mai mult de jumătate din muncă e făcută deja”, a explicat, pentru stiridetimisoara.ro, viceprimarul Ruben Lațcău.
Firmele interesate să facă această strategie pot depune ofertele până în 8 februarie, iar suma maximă oferită de PMT este de 353.430 de lei, cu TVA. Contractul va avea o durată de 90 de zile.
Colterm este, în acest moment, în insolvență, cu datorii de peste 400 de milioane de lei. Un sfert din această sumă este reprezentat de amenda de la Administrația Fondului pentru Mediu, pentru necumpărarea la timp a certificatelor anti-poluare. De la 1 ianuarie, prețul căldurii s-a dublat.