Primăria schimbă regulile: va închide bulevardele pe care deschide șantiere. Ca să termine mai repede

șantiere

foto: Arhivă

Viitoarele mari șantiere din Timișoara vor aduce mai mult disconfort pentru șoferi, dar vor dura mai puțin. Este concluzia la care a ajuns primăria, după lucrările de pe Calea Stan Vidrighin, bd. Cetății și Calea Bogdăneștilor. Traficul rutier nu va mai fi permis pe durata lucrărilor.

Reabilitarea Căii Stan Vidrighin a costat 101,2 milioane de lei, cu TVA, iar antreprenorul principal a fost firma Porr, în asociere cu CSV Infratech SRL, Swarco Traffic România, Vimato, Wiebe România, Electroechipament Industrial SRL, Sane și Longhersin. Contractul a fost semnat în martie 2021, cu termenul de finalizare 36 de luni. Lucrările au început efectiv în aprilie 2022.

Ele au inclus modernizarea liniei duble de tramvai, amenajarea a 3.000 metri pătrați de spațiu verde, plantarea a 922 de arbori plantați în aliniament stradal, realizarea de piste de biciclete și trotuare, dar și schimbarea rețelelor de utilități subterane.

Investiția a fost finanțată parțial prin Programul Regio Vest, primăria primind 67,5 milioane de lei. Șantierul a început pe banii primăriei, care a decontat ulterior cheltuielile eligibile din fonduri europene. A fost alegerea municipalității să facă în acest fel.

„Am vrut să ne asigurăm că aceste proiecte de interes public au un ritm de execuție susținut și nu așteptăm după partea de implementare. Dacă am fi așteptat până când ADR a deschis aceste axe, probabil că acum eram pe șantier, undeva la 30% din lucrări executate”, a spus, luni, viceprimarul Ruben Lațcău.

Lațcău: Pe viitor, vrem să închidem sectoare întregi

Cu trei bulevarde mari refăcute – Stan Vidrighin, Cetății, Bogdăneștilor – în urma unor șantiere întinse pe suprafețe mari, primăria va schimba modul de gestionare a situațiilor de acest gen.

„Gândirea noastră la vremea respectivă a fost una în care să permitem accesul rutier pe timpul execuției lucrărilor pe respectivele drumuri. Este un lucru pe care îl vom schimba în viitor. Concluzia pe care o avem după aceste șantiere este că atât Stan Vidrighin, cât și Cetății și Bogdăneștilor puteau să fie finalizate mai repede, unele cu șase luni, altele poate chiar cu un an mai repede, în cazul în care am fi avut niște închideri mai radicale. Asta, în mod evident, creează probleme pentru trafic, dar este, cred, mai de dorit să avem niște probleme punctuale pe un timp mai scurt decât să avem probleme pe un timp mai lung”, afirmă Ruben Lațcău.

Pe Stan Vidrighin ar fi fost ceva mai complicat să fie interzis complet traficul, pentru că vorbim de o zonă industrială, însă lucrările făcute de acum înainte vor avea alte reguli.

„În principiu, pe viitor, vrem să închidem sectoare întregi, nu mai permitem accesul alternativ, ca ritmul de execuție a lucrurilor să fie susținut, ca durata de implementare a acestor proiecte să scadă și mai ales ca procesele tehnologice de execuție să fie mai calitative”, a explicat viceprimarul.

About Post Author