Primăria poate pierde o finanțare pe care… nu o are. Lațcău dă vina pe ADR, cu care nu există contract

Lațcău

Șantierul de pe bd. Cetății sursa foto: Facebook / Dominic Fritz

Viceprimarul Ruben Lațcău anunță pierderea unor bani europeni, din vina ADR Vest și a guvernului. Prevestește, din aceleași motive, și „înghețarea” unui șantier foarte important. Primăria nu are însă semnate contracte de finanțare cu bani de la UE pentru cele două investiții.

Viceprimarul Ruben Lațcău anunța, grav, la finele săptămânii trecute, că, din cauza incompetenței ADR Vest și a Ministrului Fondurilor Europene, municipalitatea va avea probleme cu finanțarea a două proiecte importante și foarte costisitoare.

„Cetății și Vidrighin sunt rezervă pe noul POR și vor trebui să primească finanțare. Sunt susținute momentan în întregime din bugetul local. Vorbim de aproximativ 120 de milioane de lei fonduri locale care au fost plătite pe aceste proiecte. Avem o vulnerabilitate foarte mare, deoarece o condiție esențială pentru a primi această finanțare este ca proiectele să nu fie finalizate. Cu Cetății suntem undeva la 70%. Există un risc real ca acest proiect să fie sistat de incapacitatea Agenției de Dezvoltare Regională și a Ministerului de Investiții și Proiecte de a semna contractele de finanțare. Dacă noi finalizăm – și sunt șanse mari să finalizăm în această vară – lucrarea înainte ca contractul să fie semnat, nu vom mai putea să primim această finanțare”, a declarat Lațcău.

Potrivit acestuia, „din păcate, incapacitatea ministerului și ADR de a finaliza ghidurile, de a pregăti apelurile și de a semna contractele ne poate duce în situația ca acest șantier să fie sistat. Noi suntem cu șantierul în grafic. Dacă vom termina înainte ca ghidurile și apelurile să fie deschise și contractele semnate, vom pierde finanțarea europeană pe acest proiect, tocmai pentru că am lucrat mai repede decât ministerul și ADR”.

Rezerve pe POR-ul încheiat deja

Sună aproape apocaliptic, dar viceprimarul Ruben Lațcău e puțin în eroare. Mergem înapoi în timp și constatăm că șantierul de pe bd. Cetății a început în iunie 2021. Lucrările sunt executate de Porr Construct, care s-a asociat cu alte șapte firme – Porr Bau GmbH (terț) și Baicons Impex SRL, Imsat, Sanel, Swarco Traffic România, Manro SRL cu SC Pesit Rom SRL (subcontractanți). Suma totală: 83,7 milioane de lei, cu tot cu TVA.

Ordinul de începere a fost dat în 21 septembrie 2020, iar PMT a depus proiectul spre finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Acesta era pe lista de rezervă pe vechiul (s.n.) POR.

Pe Calea Stan Vidrighin, situația este similară. Contractul a fost semnat în martie 2021, cu șase luni proiectare și 30 luni execuție. Costă 81,47 milioane de lei, cu TVA, și lucrează aici Porr România, în asociere cu Porr Bau GmbH, CSV Infratech SRL, Swarco Traffic România, Vimato, Wiebe România, Electroechipament Industrial SRL, Sane și Longhersin. „Proiectul este pe lista de rezervă la POR, dar l-am depus și pe PNRR, unde se caută proiecte mature, și avem mari speranțe”, declara atunci primarul Dominic Fritz. Deci, tot pe vechiul (s.n.) POR.

„Proiectele nu fac obiectul unui contract cu ADR Vest”

Noul POR 2021 – 2027 încă nu a pornit efectiv, deci nu au putut fi depuse proiecte. Deci… nu poate fi nimic pe lista de rezervă. Realitatea este că, în acest moment, primăria e singurul finanțator al celor două investiții, pentru care nu a fost semnat nici un alt contract de finanțare.

„Proiectele despre care vorbește domnul viceprimar nu sunt finanțate din fonduri europene și nu fac obiectul unui contract cu ADR Vest sau altă instituție finanțatoare. Aceste proiecte sunt finanțate de PMT din bugetul propriu. Totuși, pentru a veni în sprijinul autorităților, am inițiat demersuri și am încercat să acomodăm acest tip de proiecte inițiate deja de autoritățile locale, pentru a fi decontate din fonduri europene.

Deocamdată, niciun proiect european nu poate demara până nu există un sistem MySMIS funcțional, asumat de Ministerul Proiectelor și Fondurilor Europene să înceapă după 16 mai. Avem pregătite opt ghiduri conținând 23 de apeluri și le vom adapta la noile prevederi ale Ordonanței 23/2023, astfel încât după această dată să putem încărca într-un sistem funcțional aceste apeluri”, explică, pentru Știri de Timișoara, Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Diplomat ca întotdeauna, Maxim are și un sfat pentru reprezentanții mai… avântați ai administrațiilor locale. „Recomand autorităților și posibililor beneficiari să citească cu atenție această ordonanță, atât partea cu metodologia de evaluare a proiectelor, cât pe cea legată de implementare. Sunt foarte multe detalii care pot fi înțelese doar în urma unei lecturi atente. Consider că declarațiile fără fundament tehnic nu își au rostul într-o relație constructivă”, conchide șeful ADR Vest.

About Post Author