Primăria de sticlă, primul… etaj. Pe ce se duc banii publici la Timișoara

Primăria Timișoara publică toate cheltuielile făcute de administrația publică locală și de instituțiile din subordine. A apărut, momentan în variantă beta, un site dedicat, unde oricine poate vedea pe ce s-au dus banii. Informațiile nu sunt deocamdată complete.

Se deschide „primăria de sticlă”. Prima ușă e un portal dedicat unde vor fi publicate cheltuielile făcute atât în PMT, cât și în instituțiile din subordine. „Face parte din campania noastră pentru primăria de sticlă. Vom publica etapizat toate informațiile despre cum sunt cheltuiți banii orașului. Puteți lunar să aflați ce facturi s-au plătit, puteți, de exemplu, să aflați exact la școala copilului dumneavoastră ce plăți s-au făcut luna respectivă. Puteți să vedeți cât a costat o lucrare într-un cartier”, explică primarul Dominic Fritz.

Datele publicate pe transparenta.primăriatm.ro sunt momentan incomplete. Fritz spune însă că lucrurile vor fi puse la punct din mers. „Momentan găsiți acolo toate plățile făcute în luna februarie. Sperăm că prin acest demers vom crește nu doar accesul la informație publică, ci și stimulăm pe toți cei care cheltuiesc bani publici s-o facă astfel încât să nu trebuiască să ne fie rușine atunci când lumea știe pentru ce cheltuim banii publici”, a completat edilul șef.

51 de milioane lei, plătiți de PMT în februarie

Potrivit informațiilor oferite până acum, în luna februarie, au fost cheltuită o sumă de peste 65 de milioane de lei. Cea mai mare parte, aproape 51 de milioane, de către Primăria Timișoara. Defalcat, este vorba despre cheltuieli cu bunuri și servicii – 36,89 milioane de lei, cheltuieli cu investiții – 8,7 milioane de lei, cheltuieli cu deplasări – 2.055 lei, cheltuieli de personal – 5,3 milioane de lei și cheltuieli gospodărești – 500 lei.

Altfel spus, salariile angajaților din PMT au fost, în februarie, de aproape 1,1 milioane de euro, iar investițiile au însemnat 1,7 milioane de euro. Au fost achite facturi emise cu începere din luna septembrie. Cheltuielile gospodărești înseamnă, de fapt, „protocol tratații delegații”. La capitolul deplasări, suma de 2.000 lei a fost folosită pentru bilete de avion pe numele primarului Dominic Fritz și al consilierului său personal, Dana Lazăr, care au mers la București.

În viitor, primăria intenționează să facă publice și datele despre licitațiile și contractele încheiate pentru investițiile în oraș. În timp, aceste informații ar putea fi actualizate zilnic.