Primăria, dată în judecată pentru concursul de la Filarmonica Banatul

foto: Arhivă
Concursul pentru postul de manager de la Filarmonica Banatul s-a mutat și în instanță. Dirijorul Radu Popa a inițiat o acțiune prin care solicită anularea mai multor acte care stau la baza acestui concurs. Urmează să fie stabilit și un termen.
Dirijorul Radu Popa și-a adus actele de studiu în original la Primăria Timișoara și a fost admis la concursul pentru postul de manager al Filarmonicii Banatul. Inițial, dosarul îi fusese respins pentru că, din punctul de vedere al celor de la Serviciul Resurse Umane al PMT, nu-și putea dovedi experiența managerială și studiile de specialitate. Popa a făcut contestație și a adus, până în 12 ianuarie, diplomele.
În 9 ianuarie însă, el a înregistrat, prin avocat, o acțiune la Tribunalul Timiș, la Secția Contencios Administrativ și Fiscal. El solicită anularea dispoziției 2318 / 14 noiembrie 2022, emisă de primarul Timișoarei, privind aprobarea măsurilor de organizare a concursului de proiecte de management pentru Filarmonica Banatul, respectiv anularea regulamentului de organizare a concursului de proiecte de management.
Primăria își încalcă propriile reguli?
Potrivit lui Popa, anunțul privind concursul încalcă regulile stabilite chiar de Primăria Timișoara și „prinse” într-o hotărâre de consiliu local. Astfel, candidaților la postul de manager la filarmonică li se cere o experiență „de minimum cinci ani în specialitatea studiilor”.
HCL 430 / 2021, care aprobă criteriile de organizare a concursurilor pentru ocuparea posturilor de conducători ai instituțiilor publice de interes local, respectiv ai serviciilor publice de interes local din subordinea CL, spune altceva. „Condițiile minime de vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării funcțiilor publice de conducere de director general, director executiv este de minimum 7 ani în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice”, scrie în hotărâre.
În anexa HCL-ului respectiv există însă și prevederi referitoare strict la organizarea concursurilor de manager în instituțiile publice de cultură. Nu se precizează, în acest document, nimic legat de vechime și / sau experiență pentru candidații la postul de manager. Acest criteriu, ne-au precizat reprezentanții PMT, ar fi la latitudinea comisiei de concurs, care a luat în considerare la stabilirea celor cinci ani din anunț concursuri similare organizate la alte instituții din țară. La acestea s-ar fi cerut doar trei ani.
Concursul se va încheia în februarie
Proiectele de management depuse de cei doi candidați sunt în evaluare, notele urmând să fiind anunțate în 20 ianuarie. Interviul este programat în perioada 26 – 27 ianuarie. Dacă este cazul, pentru departajare ar putea fi organizată o probă scrisă în 30 ianuarie. Câștigătorul va fi anunțat în prima săptămână din luna februarie.
La concursul anunțat în iunie 2021 pentru director la filarmonică (și anulat ulterior) au fost aceleași condiții: studii universitare de licență absolvite cu diplomă, în domeniul muzică, experiență de minimum cinci ani în specialitatea studiilor, experiență de cel puțin trei ani în domeniul activității manageriale în instituții sau organizații neguvernamentale de cultură. S-au înscris atunci cinci candidați.
HCL-ul 430 a fost adoptat în noiembrie 2021. Filarmonica Banatul este condusă, în prezent, de Ovidiu Andriș, numit director interimar în august 2021. Dacă Radu Popa va avea câștig de cauză în instanță, concursul ar putea fi anulat.