Primăria cumpără restul de clădire pe care nu-l deține pe 3 August 1919, nr. 25. Fritz: Facem grădiniță

3 august 1919

Primăria Timișoara va cumpăra bucata pe care încă nu o deține din clădirea de pe strada 3 August 1919, nr. 25. Consilierii locali au fost de acord cu propunerea executivului local, la două zile după ce „trântiseră” inițial proiectul. Liberalii au reclamat marți mai multe hibe, dar acum s-au adunat 19 voturi.

Proiectul prin care Primăria Timișoara devine proprietar 100% pe clădirea de pe strada 3 August 1919, nr. 25, a trcut joi de plen. Au fost 19 voturi „pentru”, spre deosebire de plenul de marți, când doar 14 consilieri au fost de acord cu achiziționarea a 2/9 părți din imobilul deținut, în rest, chiar de municipalitate. Prețul care va fi plătit este de 400.000 lei, adică 80.000 euro. E un pic mai mult decât suma de 75.000 de euro, trecută în raportul de evaluare întocmit anul trecut.

„Imobilul constă în: teren intravilan împrejmuit cu gard de beton, metalic și laturile construcției; curte, în suprafață de 816 mp; construcții – casă, cu suprafață construită la sol de 539 mp; suprafață desfășurată de 539 mp (…) Acoperișul și fațadele la stradă prezintă degradări, fiind necesare intervenții de reabilitare. De asemenea clădirea necesită și asanarea instalațiilor parazitare (cabluri de electricitate și de date etc)”, scrie în referatul care a însoțit proiectul. Marți, acesta a apărut subit, cu puține minute înaintea plenului.

Liberalii nu au votat marți, iar decizia a fost explicată într-o postare pe Facebook de Dan Diaconu.

„Acest comportament e inadmisibil față de Consiliul Local”

„Pe lângă faptul că nu poți pune niște oameni să voteze ceva ce nu au văzut și nu aveau cum să vadă din cauza momentului în care ai publicat proiectul de hotărâre, acesta mai are câteva probleme majore:
1. La comisia care a negociat suma, convenabil, toți consilierii locali membri au lipsit – că nu au știut, că nu au fost invitați, că a fost mai bine să nu fie – nu știu.
2. Comisia de negociere a acceptat un preț peste raportul de evaluare, ceea ce este de neînțeles.
3. Comisia de negociere a avut loc în 6 martie! Proiectul de hotărâre ne-a fost vârât sub nas cu câteva minute înainte de ședința din 21 mai!
4. Nu se specifică cum a fost aleasă și de către cine firma de evaluare.

Cred că acest comportament e inadmisibil față de Consiliul Local, e inadmisibil față de responsabilitatea votului nostru, iar victimizările primarului Fritz ascund doar incompetență și lipsa de capacitate”, nota liberalul.

„Am putea face o grădiniță”

Replica primarului Dominic Fritz a venit prompt, tot pe rețelele sociale. „Această clădire din Piața Traian stă să pice, dar astăzi consilierii PNL au refuzat s-o salveze. Ce se întâmplă? Noi, statul român, în folosința municipiului Timișoara, suntem proprietari pe toată această clădire superbă, dar doar cu o cotă de 7 din 9, adică nu suntem proprietari pe deplin acestei clădiri. Acum proprietarul vrea să vândă cota lui, ceea ce înseamnă că noi în sfârșit putem să devenim proprietari 100% și să și facem investiții în această clădire. (…)

Din păcate, nu am avut o majoritate astăzi în consiliul local (…) Noi am putea să facem, de exemplu, o grădiniță aici. La doar 200 de metri de aici este o grădiniță în care stăm în chirie, iar aici avem o clădire în care am putea să investim, o clădire într-o zonă istorică”, explica edilul, într-un filmuleț.

„Vă mulțumesc pentru mobilizare”

Joi însă, lucrurile s-au schimbat, iar 19 consilieri – adică toți cei care au participat la plenul de îndată convocat la ora 10,20 pentru ora 12 – s-au pronunțat în favoarea cumpărării cotei care revine primăriei.

„Vă mulțumesc pentru mobilizare după apelul meu pentru clădirea din Piața Traian. Azi, consilierii locali au votat în final să dăm o nouă șansă clădirii de pe 3 August 1919, nr. 25. Ne-am exercitat dreptul de preemțiune să cumpărăm partea din clădire ce nu aparținea primăriei. Acum vom deveni proprietarii întregii clădiri și după reabilitare o vom deschide comunității, cel mai probabil ca spațiu pentru grădiniță”, a postat ulterior, pe Facebook, Dominic Fritz.

E prima dată după mult timp când primăria decide să-și exercite dreptul de preemțiune asupra unei clădiri. Bugetul pe acest an prevede, la capitolul „Achiziții imobile” suma de 2,5 milioane de lei.

About Post Author