Primăria cere CJ Timiș o dată la care să predea stâlpii de troleibuz din Dumbrăvița

Drumul spre A1, tronsonul 2
Încă un episod din „telenovela” extinderii drumului spre Autostrada A1, prin Dumbrăvița. PMT vrea o dată clară pentru a preda, prin protocol, infrastructura liniei de troleibuz din Dumbrăvița. Tronsonul pe care se află aceasta e doar în proceedura de proiectare.
Primarul Dominic Fritz a transmis președintelui CJ, Alin Nica, o adresă prin care solicită stabilirea „cu celeritate” a unei date la care să fie predată infrastructura liniei de troleibuz din Dumbrăvița.
„Am înțeles că proiectul a avut mai multe probleme de-a lungul celor aproape cinci ani de când s-a semnat contractul de finanțare și sper ca acum aceste probleme să se fi rezolvat. I-a transmis președintelui Nica faptul că suntem pregătiți în orice moment să predăm către constructor toată infrastructura liniei de troleibuz din Dumbrăvița, așa cum primăria s-a angajat prin contractul de finanțare că o va face. Cu cât această predare a stâlpilor către constructor se întâmplă mai repede, cu atât scade riscul ca CJ să piardă finanțarea europeană”, a transmis Fritz.
Acum o săptămână era „lipsă crasă de asumare”
În urmă cu o săptămână, viceprimarul Ruben Lațcău spunea că „amplasamentul și stâlpii sunt predați de acum trei ani (…) Avem de-a face cu o atitudine de copil mic a lui Alin Nica, care nu vrea decât să distragă atenția de la incompetența lui. Dacă ar avea constructor pentru această lucrare, CJ ar putea da jos stâlpii și mâine. E doar o lipsă crasă de asumare”.
Și mai e o nuanță: PMT e gata să predea oricând „către constructor” infrastructura. În acest moment, tronsonul respectiv nu are constructor, fiind în derulare licitația pentru completarea proiectului tehnic. Teoretic, câștigătorul acesteia ar urma să fie anunțat în curând. Până la finele anului ar trebui deschise și ofertele de constructor pentru celălalt tronson, între benzinăria Socar și A1.
Primăria Timișoara este partener în proiectul extindere a drumului Timișoara – A1 prin Dumbrăvița, alături de CJ Timiș și Primăria Dumbrăvița. Potrivit șefului CJ, Alin Nica, în cazul pierderii finanțării europene, banii trebuie returnați de la bugetele celor trei UAT-uri, nu doar de la consiliul județean.
Risc mare de pierdere a banilor
Mai trebuie spus că PMT nu va fi de acord cu „varianta întreruperii transportului public cu troleibuzul” înainte de a exista un constructor care să înceapă șantierul. Troleibuzele pot circula însă pe porțiunea respectivă și fără să fie conectate la rețea.
Pe șantierul Timișoara – A1, via Dumbrăvița, lucrările au început în 2020 și au fost oprite în primăvară, după rezilierea contractului cu Tehnocer. Ele sunt finalizate în proporție de numai 30%, per total, și există un risc mare ca finanțarea europeană să fie pierdută.