Primăria câștigă definitiv contra fraților Cristescu. Parcarea din spatele magazinul Bega îi aparține

parcare

sursa foto: www.banatulmeu.ro

Primăria Timișoara a câștigat definitiv și irevocabil la Înalta Curte de Casație și Justiție terenul pe care e parcarea din spatele magazinului Bega. Procesul integral a durat șapte ani.

Magistrații ICCJ au decis, joi, că terenul pe care se află parcarea din spatele magazinului Bega aparține PMT. „Salut decizia magistraților Înaltei Curți care, iată, după mulți ani dau dreptate timișorenilor. Terenul este public și va fi folosit în interes public. Acum nimic nu ne mai împiedică să ridicăm aici o parcare supraetajată, care, cu siguranță, va rezolva parte din problemele pe care le avem”, a declarat primarul Dominic Fritz.

După ce decizia va fi comunicată și oficial către PMT, terenul va putea fi predat TimPark, pentru a intra în circuitul public de parcări până când vor începe lucrările la noua parcare supraetajată. CL Timișoara a cedat, încă din 2014, pe o perioadă de 49 de ani, terenul către SDM – Serviciul Administrare Parcări, exact în același scop.

Bega Turism s-a intabulat în 2014

În aprilie 2014, consilierii locali votau „atribuirea directă, prin contract de concesiune, către S.C. Drumuri Municipale Timişoara S.A. – Serviciul Administrare Parcări, pe o perioadă de 49 de ani, a terenului din Piata Foch Ferdinand, (…) în suprafaţă de 1.852 mp, în vederea realizarii unei parcări supraterane”.

În 2015 însă, PMT a aflat că nu mai era, de aproape un an, în posesia acestui teren. Bega Turism SA primise în aprilie 2014, de la Ministerul Economiei, un certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra acelui teren și se și intabulase.

Primăria Timișoara a cerut în instanță anularea acelui certificat de atestare și a obținut această decizie în aprilie 2016, la Curtea de Apel. S-a ajuns până la Înalta Curte de Casație și Justiție, care, în vara lui 2019, a decis că procesul trebuie reluat. În noiembrie 2020, Curtea de Apel Timișoara a emis din nou o sentință prin care lăsa SC Bega Turism fără drept de proprietate asupra terenului.

ICCJ menține sentința din 2020 a Curții de Apel Timișoara

Juriștii PMT au cerut „anularea certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor (…) emis pentru SC Bega Turism SA, având în vedere că acesta a fost emis cu încălcarea prevederilor legale în vigoare”. Ei au susținut în instanță că terenul pentru care Bega Turism SA a primit certificat de proprietate nu putea intra sub incidența HG 834 / 1991, deoarece nu a fost niciodată în proprietatea sau în administrarea societății comerciale deținute de frații Cristescu.

„Instanța dispune anularea certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor nr. 1293 / 18 aprilie 2014, emis de Ministerul Economiei, dispune restabilirea situației anterioare în CF (…) în sensul reînscrierii dreptului de proprietate al Municipiului Timișoara; dispune restabilirea situației anterioare în Cartea Funciară nr. 409640 Timișoara, Cartea Funciară nr. 400438 Timișoara, în Cartea Funciară nr. 411566 Timișoara, înainte de dezmembrare, și sistarea Cărții Funciare nr. 439698 Timișoara”, scria în motivarea din 2020 a sentinței Curții de Apel.

Acum, ICCJ a decis definitiv în favoarea Primăriei Timișoara.

About Post Author