Primăria a încasat ilegal impozite majorate în 2022 și 2023. Dar va restitui bani doar celor care au dat-o în judecată

foto: Arhivă
Primăria Timișoara și Direcția Fiscală au pierdut definitiv un proces intentat de o parte din contribuabilii nemulțumiți de impozitele majorate din 2022 și 2023. Aceștia vor primi bani înapoi, dar decizia instanței nu se aplică și celorlalți contribuabili afectați de creșterea taxelor locale. Cel puțin așa susține PMT.
În 5 martie, Curtea de Apel Timișoara a emis o hotărâre definitivă care obligă Primăria Timișoara, prin Direcția Fiscală, să restituie o parte din impozitele majorate. Practic, Curtea de Apel Timișoara a confirmat anularea definitivă a HCL nr. 459/16.12.2021 și HCL nr. 664/27.12.2022.
Este vorba despre impozitele majorate pentru clădirile nerezidențiale, care au ajuns la același nivel pentru persoane fizice și firme, aplicându-li-se cota suplimentară maximă prevăzută.
Totuși, primăria susține că nu toți contribuabilii vor primi bani înapoi. „Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara (DFMT) atrage atenția că nu există nicio hotărâre a instanței care să oblige la restituirea impozitului pe clădirile nerezidențiale pentru anii 2022-2023 sau în ultimii cinci ani către toți contribuabilii, fără nicio formalitate sau condiție. Ca urmare a dezinformărilor apărute în spațiul public, Direcția Fiscală subliniază că dacă instanța a decis restituirea impozitului achitat, această măsură se aplică exclusiv reclamanților implicați în litigiu”, a anunțat, vineri, municipalitatea.
Altfel spus, Direcția Fiscală restituie diverse sume, strict în baza hotărârii judecătorești, doar către cei care au dat efectiv în judecată instituția și sunt parte din acest dosar.
Primăria explică de ce nu dă banii înapoi tuturor
„În ceea ce privește HCL 459/2021 și HCL 664/2022, prin care a fost stabilită cota adițională aplicată impozitului pe clădire pentru persoane fizice și juridice care au în proprietate spații cu altă destinație, acestea au fost anulate în parte”, mai spun reprezentanții PMT. Oricum, HCL-urile de acest fel au termen de aplicare limitat: HCL 459/2021 – limitat la 2022, iar HCL 664/2022 – limitat la 2023.
Reprezentanții primăriei spun că „orice recalculare a impozitului pe clădire pentru contribuabili care nu au fost parte în procesele de anulare ar presupune o aplicare a hotărârilor judecătorești și pentru trecut. Acest lucru este în contradictoriu cu prevederile legii contenciosului administrativ, care stabilesc că pentru persoanele care nu sunt părți în procesele de anulare, hotărârile instanței prin care se anulează acte cu caracter normativ produc efecte doar pentru viitor”.
Ce nu spune primăria este suma pe care va trebui s-o returneze celor care au fost parte în proces, pentru doi ani de impozite încasate, așa cum a stabilit instanța, ilegal.
***
Pentru clădirile nerezidențiale, indiferent că sunt deținute de persoane fizice sau juridice, Primăria Timișoara a stabilitcota maximă de impozitare de 1,3%, în condițiile în care legea îi permite să stabilească o cotă între 0,2% și 1,3% din valoarea imobilului. Acesteia urma să i se aplice o cotă adițională de 50%, timișorenii – persoane fizice sau juridice – ajungând să achite un impozit de 1,95% din valoarea imobilului,
În urma unor negocieri purtate între partidele din CL Timișoara, impozitul pentru clădirile nerezidențiale în 2025, cu cota adițională cu tot, a fost stabilit la 1,7% și ar urma să scadă anul viitor.