Prima rezidență literară de la Timișoara. Trei scriitori muncesc o lună împreună

rezidenți în librărie

Dacă e noiembrie, e prima rezidență literară din Timișoara. Poartă „ștampila” La Două Bufnițe și aduce trei scriitori care vor locui împreună și, timp de o lună, se vor dedica exclusiv proiectelor lor.

Prima rezidență literară din Timișoara își propune să promoveze și să încurajeze dezvoltarea literaturii contemporane, începând cu sprijinul acordat autorilor ei. Marin Mălaicu-Hondrari, Phillip Ó Ceallaigh și Sven Popović sunt invitații de la prima ediție a Rezidenței literare La Două Bufnițe. În luna noiembrie, cei trei vor locui împreună într-o casă de creație care aparține familiei scriitorului timișorean Daniel Vighi.

Marin Mălaicu-Hondrari s-a născut pe 29 ianuarie 1971, în Sîngeorz-Băi. A publicat „Zborul femeii pe deasupra bărbatului”, „Cartea tuturor intenţiilor”, „La două zile distanţă”, „Lunetistul” şi „Războiul Mondial al Fumătorilor”. A scris în colaborare cu regizorul Tudor Giurgiu scenariul filmului Parking. A tradus din spaniolă autori precum Mario Vargas Llosa, Roberto Bolaño, Luis Landero, Juan Gabriel Vásquez și Care Santos.

Philip Ó Ceallaigh s-a născut în Irlanda și a publicat peste 40 de povestiri. Ambele volume au fost publicate de Penguin, iar cea de-a treia colecție de proze, Trouble, va apărea în toamna anului 2020. În 2012, i-a apărut la editura Polirom romanul în miniatură „Și te trezești râzând”. Este, de asemenea, eseist și traducător, inclusiv pentru „Two Two Thousand Years” de Mihail Sebastian, publicat de Penguin Classics. Călător neobosit, Philip O Ceallaigh a trăit în Anglia, Rusia, Spania, Statele Unite ale Americii, Georgia sau Kosovo. Din 2000 locuiește în București.

Sven Popović s-a născut la Zagreb. Prozele sale scurte au fost publicate în antologia tinerilor scriitori croați. A contribuit ca jurnalist independent la mai multe reviste precum Zarez, Aktual și la revista de stânga austriacă Wespennest, precum și la scrierea de recenzii literare și de albume pentru diverse reviste web.

Un timișorean își scrie primul roman la București

Cei trei vor locui la Casa Arthouse Lucrezia, care aparține familiei scriitorului Daniel Vighi. Imobilul se află în cartierul Elisabetin, are o bibliotecă la subsol și o curte cu vișin și viță-de-vie. Rezidența literară La Două Bufnițe le oferă scriitoriilor invitați transport dus-întors, cazare, o bursă de 5000 de lei pentru a scrie, timp de o lună de zile, la proiectele la care lucrează.

Scriitorii invitați la prima ediție a Rezidenței Literare La Două Bufnițe invită un scriitor debutant în rezidență. Philip Ó Cheallaigh își pune la dispoziție apartamentul din București, pentru un scriitor debutant care va locui în el până la finalul lunii noiembrie, pentru a scrie. Invitatul primei ediții este timișoreanul Marius Ciupertea, bibliotecar. A fost librar timp de 20 de ani și are în lucru un roman de debut despre relația maestru-discipol și alte ierarhii naturale și culturale, despre viață și amintire.

About Post Author