Premiul primit de Maia Sandu la Timișoara, analizat de Centrul Naţional Anticorupţie din Moldova

maia sandu

Preşedinţia Republicii Moldova a cerut clarificări Centrului Naţional Anticorupţie, pentru premiul de 30.000 de euro primit de Maia Sandu de la Primăria Timişoara. O deputată a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) susține că legislaţia nu permite ca şeful statului să accepte astfel de cadouri.

În 13 ianuarie, Maia Sandu a primit Premiul Timişoara pentru Valori Europene, inițiat de Primăria Timișoara, care a venit însoţit de 30.000 de euro, bani din surse private.

Deputata PAS (Partidul Acţiune şi Solidaritate) Olesea Stamate, preşedintă a Comisiei juridice, numiri şi imunităţi din Parlament, a declarat miercuri, la o emisiune TV, că legislaţia Reublicii Moldova nu permite ca şeful statului să accepte un astfel de premiu. Administraţia prezidenţială s-a adresat Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) și a cerut clarificări cu privire la acest premiu, relatează NewsMaker, citată de news.ro.

„Premiile internaţionale oferite pentru progresele Republicii Moldova, în semn de apreciere pentru eforturile preşedintei Republicii Moldova, constituie o recunoaştere a realizărilor tuturor cetăţenilor şi adeziunii faţă de valorile democraţiei şi libertăţii. Astfel de premii, din punctul nostru de vedere, nu se încadrează în noţiunea de cadouri, prevăzută în legislaţia naţională. Pentru a clarifica orice suspiciune, instituţia prezidenţială a făcut un demers către CNA ca să ne ofere un răspuns despre modul în care legislaţia tratează astfel de situaţii (…) În momentul în care va fi clar dacă legea permite recepţionarea acestuia, instituţia prezidenţială va acţiona transparent şi va informa publicul despre modul în care vor fi utilizate aceste resurse”, a declarat, pentru sursa citată, purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei, Irina Gotisan-Sotnic.

Potrivit acesteia, Maia Sandu nu a primit încă premiul în bani.

Premiul înfiinţat de Primăria Timişoara „onorează personalităţi recunoscute pe plan internaţional care, cu determinare, curaj şi creativitate, promovează sau apără valorile europene în interiorul şi în afara Uniunii Europene”. Municipalitatea nu a comunicat încă de ce nu i-a înmânat președintei Republicii Moldova și premiul în bani.

About Post Author