Premiile Societății Timișoara: Trebuie să sancționăm discursul antieuropean / FOTO

Premiile Societății Timișoara

Societatea Timișoara a decernat, sâmbătă, premiile sale pentru 2022 și 2023, ocazie cu care a fost marcată și împlinirea a 34 de ani de la lansarea Proclamației de la Timișoara. Politologul Vladimir Tismănanu a devenit, de asemenea, membru de onoare al Societății Timișoara.

Societatea Timișoara nu a dat anul trecut premiile, așa că sâmbătă, 16 martie, a făcut o dublă decernare. Ceremonia a avut loc în aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran”, care a fost arhiplină.

Pentru anul 2022, Premiul „Speranța”, acordat pentru cea mai însemnată contribuţie la instaurarea democraţiei, destrămarea structurilor comuniste şi menţinerea speranţei, a fost acordat președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Pentru 2023, același premiu a revenit orașului Timișoara. E prima dată când distincția nu este acordată unei persoane.

„E un an electoral, un an special, în care trebuie apărată proclamația. Vor fi foarte mulți candidați, foarte mulți care vor încerca să poarte un discurs naționalist, să poarte un discurs antieuropean, lucruri pe care trebuie să le sancționăm. Poate că și putinismul care e din ce în ce mai prezent printre noi trebuie sancționat și acest lucru s-a văzut din premii, prin acordarea unor premii lui Armand Goșu și Stephane Courtois (…) Am acordat acest premiu orașului Timișoara pentru că am considerat că vorbim de Timișoara, oraș multietnic, vorbim de provocările care sunt acum în fața noastră și asociind cu anul trecut, care a fost un an al Timișoarei, fiind Capitală Culturală Europană, și ne-am gândit că este cel mai nimerit să primească acest premiu chiar orașul Timișoara”, a explicat Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara.

Cine și ce premiu a luat

Așadar, pentru anul 2022, istoricii Dorin Dobrincu și Armand Goșu au primit Premiul Oscar Berger, iar istoricul Stephane Courtois, Premiul Ion Monoran. Premiul Alexandra Indrieș pe anul trcut a ajuns la jurnalista Melania Cincea și la profesorul universitar Ioan Stanomir. Premiul Secera și Ciocanul, pentru efortul depus „întru conservarea şi susţinerea sistemului şi structurilor (neo)comuniste în România”, i-a fost acordat consilierului prezidențial Gheorghe Angelescu.

Pntru anul 2023, Premiul „Punctul 12 al Proclamației de la Timișoara” i-a revenit Lidiei Gheorghiu Bradley, în timp Premiul Alexandra Indrieș i-a fost acordat jurnalistei Emilia Șercan.

Premiul Secera și Ciocanul i-a revenit istoricului Victor Neumann, care a avut part de un „damnatio” în care a fost explicată alegerea sa, prin „neobosita colaborare cu Securitatea timp de 12 ani, sub cinci nume conspirative” și „fructoasa sa activitate ca turnător”. Niciunul dintre cei care au primit, de-a lungul timpului, acest premiu nu a venit să-l ridice,

About Post Author