Premierul Nicolae Ciucă ar fi plagiat în teza de doctorat

sursa: www.gov.ro

Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, are conținut plagiat într-o treime din conținutul propriu-zis. Este concluzia unei anchete realizate de Emilia Șercan, în PressOne.

Nicolae Ciucă s-a înscris la doctorat în 1999. În 2003, el a obținut titlul de doctor în Științe militare la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), cu o lucrare intitulată „Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”. Teza are 309 pagini, din care 162 sunt anexe.

Emilia Șercan a primit acces la teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă în decembrie 2021, după trei solicitări scrise făcute către Biblioteca Națională. Ulterior a primit acces și la Biblioteca UNAP. „Mai multe pagini din lucrarea sa au fost copiate fără ca textele preluate să fi fost atribuite în mod corect autorilor originali și fără să fi fost marcate cu ghilimele, așa cum cer normele academice și în acea perioadă”, notează jurnalista.

Imposibil de depistat cu un soft anti-plagiat

Potrivit acesteia, printre sursele folosite se numără două teze de doctorat susținute anterior la UNAP, una coordonată de îndrumătorul premierului. Porțiunile plagiate depistate au fost copiate din surse tipărite, care nu pot fi detectate cu un soft anti-plagiat.

Într-o declarație oficială, premierul Nicolae Ciucă susține că teza sa de doctorat „a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”. Liberalul este al doilea premier acuzat de plagiat în timpul exercitării mandatului. Primul a fost Victor Ponta, premier din partea PSD în perioada mai 2012 – noiembrie 2015.

Întreaga anchetă poate fi citită aici.