16 ianuarie 2021

Premieră la Timișoara. Pandemic Controller sau cum tratează medicii de familie, de la distanță, pacienții cu Covid

Pandemic Controller

Pacienții cu forme ușoare și medii de COVID-19 vor putea fi tratați la domiciliu. Aplicația Pandemic Controller este un proiect unic în România, care pune la lucru împreună, de la distanță, medicii de familie și specialiștii de la „Victor Babeș”. Așa vor fi tratați la domiciliu pacienții cu forme ușoare și medii de Covid.

Aplicația Pandemic Controller este o colaborare între comunitatea City Doctors, Spitalul „Victor Babeș” și Societatea de Medicină de Familie Timiș. Medicii de familie care monitorizează pacienții cu Covid pot accesa electronic toate informațiile legate de aceștia, inclusiv cele referitoare la tratament. „Vorbim despre crearea unui spital virtual, unde pacienții beneficiază la domiciliu de cele mai bune îngrijiri. Este o inițiativă City Doctors – Spitalul Victor Babeș și medicii de familie, care au primit un rol să monitorizeze la domiciliu pacienții cu Covid-19 cu forme ușoare sau medii. Este vorba despre un proiect de telemedicină, prin care creăm o legătură profesională și digitală între Spitalul «Victor Babeș» și medicii de familie”, spune primarul Dominic Fritz.

Prin această aplicație, în care înscrierea se poate face chiar de pe siteul PMT, medicii de familie pot studia toate informațiile legate de propriii pacienți. Condiția este ca aceștia să fi diagnosticați în urma unui test, consultați la spitalul de boli infecțioase și, ulterior, pentru că prezentau o formă ușoară sau medie de Covid, lăsați să plece să urmeze tratamentul acasă.

„Sunt foarte mulți bolnavi care nu doresc să stea în spital”

Medicul Virgil Musta, unul dintre inițiatorii platformei, spune că ea va fi extrem de utilă în cazul pacienților cu forme medii, care nu sunt internați din prima. „Suntem într-o situatie diferită a pandemiei și datorită numarului foarte mare de cazuri, nu o dată suntem nevoiți să găsim un loc în ultimă instanță pentru pacienți. Poate va veni momentul în care nu vom mai găsi acel loc și atunci trebuie tratați la domciicliu. Sunt și foarte mulți bolnavi care nu doresc să stea în spital. Merg acasă, se decompensează și ajung într-o stare foarte gravă în spital, unde de multe ori nu mai putem să-i salvăm (…) Pe baza datelor introduse ale pacienților care au ajuns la Babeș, se stabilește stadiul bolii și se fac recomandări, astfel încât medicului de familie îi va fi mai simplu să gestioneze situația”, explică dr. Virgil Musta.

Bolnavii vor putea fi tratați acasă la fel ca la spital, sub supravegherea medicului de familie. În cazul în care apare decompensarea bruscă, acesta poate interveni rapid. „La un moment dat, există riscul pe parcursul bolii simptomele să se agraveze. Medicii de familie au un scor care evaluează pacientul și dacă apar semne de severitate, tusea intensă, febra, o astenie marcată sau lipsa de aer, care se va determina cu pulsoximetrul, medicul de familie hotărăște dacă acel pacient va putea să rămână la domiciliu cu tratament cu oxigen prin concentratoare”, mai spune dr. Musta.

„Noi nu aveam acces la o fișă electronică a pacientului”

Pandemic Controller face, în realitate, ce nu face sistemul național de sănătate: permite unui medic de familie să vadă istoricul medical al pacientului său și să acționeze în consecință.

„Medicul de familie are toată baza de date în ceea ce privește investigațiile paraclinice și imagistice efectuate la spitalul de boli infecțioase. Practic, este o transmitere a informațiilor, ceea ce nu se întâmplă acum, pentru că noi nu avem acces la o fișă electronică a pacientului, ci doar pe fișa noastră de medic de familie. Cu această ocazie, avem oportunitatea să vedem toate aceste investigații, să ne facem o idee și să monitorizăm cu adevărat și real starea de sănătate a pacienților, pentru a preîntâmpina o agravare”!, afirmă, la rândul lui, președintele Societății de Medicină de Familie Timiș, dr. Mihai Sorin Iacob.

Accesul în aplicație este gratuit, complet securizat și respectă normele GDPR. Medicul de familie nu-și poate vedea decât propriii pacienți, pentru care primește și recomandări în privința tratamentului pe care aceștia trebuie să-l urmeze. În jur de 200 de medici de familie din Timiș folosesc deja Pandemic Controller.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: