Povești despre Iosefin, văzute de Valeria dr. Pintea. În mansarda Bastionului Theresia

iosefin

Cum era în Iosefin? Cine erau locuitorii lui? Cum era viața lor? Sunt întrebări la care, cu drag și duioșie, a răspuns, în secolul trecut, Valeria Pintea. Poveștile ei sunt acum readuse la lumină, printr-o expoziție și o aplicație de mobil.

Universitatea Politehnica Timișoara și Muzeul Național al Banatului, în parteneriat cu Asociația TM2021, vă invită în mansarda Bastionului Theresia, la o experiență interesantă. Va fi o întoarcere în timp, într-unul dintre vechile cartiere ale Timișoarei, ale cărui povești au trecut testul timpului și au rămas să fie spuse mai departe.

Cartierul Iosefin şi Valeria dr. Pintea – un roman într-o expoziție” este ceea ce vă așteaptă de vineri, 8 noiembrie, de la ora 18. Romanul ilustrează viaţa cotidiană a cartierului Iosefin prin poveștile Valeriei Pintea (1893-1984), născută Chiriţa. „Lugojancă la origine, căsătorită cu medicul Vasile Pintea şi devenită locuitoare a Iosefinului, Valeria este o fină observatoare a vieţii cotidiene și o bună povestitoare, amintirile ei despre cartier şi oamenii săi răzbătând până la noi prin peniţa nepoatei sale, Liana Maria Gomboșiu, autoarea romanului «Valeria dr. Pintea», apărut la Editura Marineasa, în 2013”, transmit organizatorii.

Mai multe povești găsiți pe pagina dedicată a proiectului. Va fi disponibilă, de asemenea, atât pentru Android, cât și pentru iOS, aplicația mobilă și de realitate augmentată Spotlight Heritage.

About Post Author