16 ianuarie 2021

Poți salva o viață. Înscrie-te în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem

celule stem

Uneori, gesturi cât se poate de simple îi transformă pe cei care le fac în eroi. Este și cazul celor dispuși să doneze celule stem hematopoietice. Poți fi și tu unul dintre ei. Nu te costă nimic, dar, într-o zi, ai putea salva o viață.

A treia zi de sâmbătă a lunii septembrie a fost declarată Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice. În 2020, ea este celebrată în 19 septembrie. Există peste 70 de boli hematologice care au ca indicație terapeutică transplantul de celule stem hematopoietice (CSH). Probabilitatea de a găsi un donator compatibil este însă mică, chiar și în cazul fraților. S-a constatat însă că șansele de compatibilitate sunt mult mai mari în cadrul aceluiași grup etnic sau spațiu geografic. Așa au apărut Registrele de donatori voluntari de CSH neînrudiți.

În România, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, este funcțional din 2013. Până acum s-au înscris ca potențial donatori voluntari 75.035 de români. E foarte puțin, așa că, de cele mai multe ori, pentru pacienții români care au făcut transplant de CSH, salvarea a venit din afara țării.

Aproape 600 de oameni înscriși în Timișoara, în acest an

În 2020, la Timișoara, în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice s-au înscris 580 de persoane. Te poți înscrie și tu. Trebuie doar să vii la Centrul donatorilor de celule stem hematopoietice de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara, pe str. Martir Marius Ciopec nr. 1. e simplu: poți pune o mulțime de întrebări, vei primi răspunsuri și, dacă ești mulțumit, vei completa un consimțământ și un chestionar medical. Apoi se vor recolta probe de sânge pentru analizele de compatibilitate.

În cazul în care ești compatibil cu un pacient, vei fi contactat. Foarte important: tu ești cel care decide dacă vrei să donezi sau nu. Nu poate obliga nimeni să faci asta. Ține cont însă că, în acest moment, în România sunt 27 pacienți în așteptarea unui donator.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: