Posibil caz de pestă porcină africană în Timiș. Zeci de porci, omorâți în Bucovăț

pestă porcină

Posibil caz de pestă porcină africană în Timiș, într-o gospodărie din Bucovăț. Câteva zeci de porci vor fi omorâți, pentru a preveni o eventuală răspândire a bolii. De la București urmează să ajungă, duminică, un incinerator mobil, special pentru această intervenție.

Un bărbat din satul Bucovăț a anunțat medicii veterinari din zonă, după ce a sesizat semne de boală la porcii din propria gospodărie. Reprezentanții DSVSA Timiș s-au deplasat imediat, recoltând probe pentru examene de specialitate. „Au venit primele rezultate de la laboratorul DSVSA Timiș. Este suspicionată pesta porcină africană în gospodăria din Bucovăț. Au fost trimise probe la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, în vederea confirmării sau infirmării bolii”, transmit reprezentanții Prefecturii Timiș.

Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Timiș, condus de prefectul Liliana Oneț, s-a întrunit sâmbătă seară. S-a decis ca, de duminică, Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul Județean de Jandarmi să asigura paza în perimetrul gospodăriei cu suspiciune de boală. S-a cerut, de asemenea, sprijin de la ANSVS, pentru a se trimite de urgență un incinerator mobil în localitatea Bucovăț. Acesta este necesar pentru incinerea cadavrelor celor 56 de porci care urmează să fie sacrificați în cursul după-amiezii și serii de duminică.

„În situația în care boală va fi confirmată, DSVSA Timiș va demara inspecțiile în toate exploatațiile cu porcine din zonele de protecție și supraveghere (zone circulare de 3 și, respectiv, 10 kilometri în jurul focarului), precum și recoltări de probe biologice”, au mai transmis cei de la prefectură.

Foarte important! Pesta porcină nu se transmite la om. De la începutul acestui an, în Europa au fost diagnosticate focare de pestă porcină africană în Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia și Ucraina.

About Post Author