Ponta a protejat Belgradul de inundații, Drulă cere anchetă a Parchetului General

foto: Arhivă
Cătălin Drulă, deputat de Timiș din partea USR, a cerut Parchetului General să ancheteze modul în care Victor Ponta a gestionat criza inundațiilor din 2014. Fostul premier a declarat că a ales să protejeze Belgradul, în detrimentul unor localități românești.
Victor Ponta a declarat, într-un podcast moderat de Robert Turcescu, că, în 2014, a dat „ordin peste structurile românești” să deschidă valea de la Porțile de Fier, pentru a preveni inundarea Belgradului.
Deși susține că satele românești nu au fost grav afectate și că „niciun locuitor din zona riverană a Dunării nu a fost în pericol”, Victor Ponta a recunoscut că decizia sa a dus totuși la inundarea unor localități românești. El a adăugat că a reușit să salveze „mii de vieți omenești” din Serbia și că a luat decizia corectă, fiind un „bun vecin și un bun creștin”.
Cătălin Drulă consideră că decizia lui Ponta ar putea reprezenta un abuz de putere și o trădare a intereselor românilor, având în vedere că impactul asupra localităților din România a fost semnificativ. Deputatul de Timiș a cerut Parchetului să investigheze dacă această acțiune nu reprezenta un conflict de interese, având în vedere că Ponta a primit cetățenia sârbească în 2018.
Ponta: Am acționat pentru oameni
Victor Ponta a susținut că decizia de a deschide valea a fost necesară pentru protejarea unei capitale istorice, considerând că Belgradul este „un simbol al istoriei”.
Fostul premier a afirmat că, dacă ar fi fost să lase Belgradul să se inunde, ar fi fost considerat un „criminal”, iar el, dimpotrivă, a acționat „pentru oameni”. În plus, a menționat că nu și-a dorit să fie implicat în politică, dar cetățenia sârbească și legăturile sale cu Serbia l-au determinat să rămână activ.
Drulă a cerut ca Parchetul să investigheze și aceste aspecte, considerând că, având în vedere circumstanțele, există un potențial conflict de interese ce trebuie clarificat. „Această decizie nu ar fi trebuit să fie luată în detrimentul românilor. A fost o alegere politică, nu una ce ținea de protejarea cetățenilor români”, a declarat Drulă.
Inundațiile din 2014 au avut un impact devastator asupra României, afectând mai multe județe și provocând daune semnificative. Zeci de mii de oameni au fost nevoiți să își părăsească locuințele, iar pagubele s-au ridicat la milioane de euro.