Pompierii au găsit anul trecut nereguli la biserica din Topla. Exact la instalația electrică

Instalația electrică de la biserica din Topla, care a ars luna trecută la Muzeul Satului Bănățean, nu era în regulă. Controalele ISU de anul trecut au găsit probleme care ar fi trebuit remediate „de urgență”.

Biserica de la Muzeul Satului Bănățean, construită în secolul XVIII, a ars în noaptea de 26 martie. Apelul la 112 a fost făcut în jurul orei 3. Pompierii din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Timișoara au constatat că flăcările se manifestau generalizat la biserică, cu pericol de propagare la casa parohială și la troița alăturată. „În urma incendiului a ars biserica în totalitate și a fost afectat pe o suprafață mică acoperișul troiței”, transmiteau cei de la ISU.

Ulterior, ei au anunțat și de la ce a pornit incendiul: „din cauza efectului termic al curentului electric”.

„Era montată direct pe clădire”

Asociațiile Biserici Înlemnite și Prin Banat au pus joi față în față, chiar la Muzeul Satului Bănățean, specialiști în conservarea monumentelor istorice, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, pompieri, un specialist în proiectarea instalațiilor electrice pe monumente din lemn și reprezentanți ai societății civile. Totul, în încercarea de a găsi soluții pentru ca astfel de dezastre să nu se mai producă.

Șeful Direcției pentru Cultură Timiș, Sorin Predescu, a spus, la această masă rotundă, că a trimis o adresă anul trecut către ISU.

„Nouă nu ni se părea vizual că această instalație electrică de la biserica din Topla este realmente funcțională. Am remarcat că era montată direct pe clădire și că presupunea un risc de incendiu”, ne-a declarat Predescu.

Cabluri „amplasate necorespunzător”

Cei de la ISU Timiș ne-au transmis că verifică „dacă există corespondență care să sesizeze risc de incendiu la biserica din Topla”. Ne-au precizat însă și altceva. Unu – că în timpul controalelor din 2023 „nu au fost constatate nereguli”. Lucrurile au stat cu totul altfel în anul care a urmat.

„Pe timpul controalelor din anul 2024, în aprilie și decembrie, au fost constatate: lipsa marcării căilor de evacuare, amplasarea necorespunzătoare a conductorilor electrici care alimentează corpurile de iluminat, neprezentarea documentelor justificative care să ateste că instalația electrică a fost verificată periodic cu personal atestat. Personalul clerical și auxiliar a fost îndrumat spre remedierea de urgență a neregulilor constatate”, a explicat, pentru stiridetimisoara.ro, purtătorul de cuvânt al ISU.

Altfel spus, instalația electrică nu era corespunzătoare și nici nu se știe când și dacă fusese verificată.

„Bugetul CJ poate suporta această cheltuială”

Biserica de la Topla va fi restaurată cu bani proveniți integral din fondurile Consiliului Județean Timiș. Asta, deși au existat nenumărate solicitări din partea celor care voiau să facă donații.

„Este un gest de mare noblețe, firesc în zona noastră. Astfel de inițiative ne arată cum comunitatea se unește în momente importante. Nu vreau să sune a aroganță, apreciez mult astfel de gesturi, dar, în cazul de față, nu este nevoie de sprijin financiar.

Bugetul Consiliului Județean Timiș poate suporta această cheltuială, indiferent de suma necesară. Îi îndemn pe toți să ni se alăture să sprijinim cazuri sociale, să identificăm oameni sau instituții pentru care un ajutor financiar ar însemna enorm”, a transmis, joi, președintele CJ Timiș, Alfred Simonis.

About Post Author